Marin Ștefănel Dan a fost ales primar general interimar al Capitalei. Viceprimarul Pieptea a demisionat

15 Sep 2015
Marin Ștefănel Dan a fost ales primar general interimar al Capitalei. Viceprimarul Pieptea a demisionat
Prim-vicepreședinții PNL Anca Boagiu și Teodor Atanasiu au anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că liberalii nu vor să preia interimar Primăria Capitalei şi propun un acord în interesul bucureştenilor.

Viceprimarul liberal al Capitalei, Cornel Pieptea, a demisionat din această funcţie, astfel că în şedinţa de marţi după-amiază a Consiliului General se va discuta atât demisia acestuia, cât şi alegerea unui nou viceprimar. După ce va fi ales un nou viceprimar se va stabili cine dintre acesta şi viceprimarul PSD Dan Darabont va prelua atribuţiile de primar general.

"Noi am făcut o analiză a situației din Consiliul General al Municipiului București și am observat că nu există niciun partid care să dețină o majoritate în Consiliu. Astfel, Partidul Național Liberal are 22 de consilieri, Partidul Social Democrat — 14, PMP — 4, ALDE — 4, PSRO — 3, PP-DD — 3, independenți — 3. Cu alte cuvinte, nu există o soluție la îndemână pentru că unul dintre partide să-și asume, pe majoritatea pe care o are, acest interimat la Primăria Generală a Bucureștiului", a declarat Teodor Atanasiu

El a explicat că din acest motiv, PNL nu dorește să preia mandatul lui Sorin Oprescu, dar  este conștient că cetățenii Bucureștiului trebuie să-și primească în continuare serviciile publice pe care Primăria Generală trebuie să le ofere și, ca atare, propune consilierilor generali și partidelor componente care au reprezentanți în CGMB un Acord în interesul bucureștenilor.

"Este o propunere cu care să fie de acord și consilierii și partidele pe care le reprezintă, cu care să fie de acord și societatea civilă, prin ONG-urile care funcționează pe lângă Primăria Generală a Capitalei și cu care, normal, să fie de acord bucureștenii. Este un acord care, pentru această perioadă de interimat de nouă luni de zile, să rezolve problemele stringente ale bucureștenilor, pentru ca ei să primească serviciile publice corect și funcțional.

Partidul Național Liberal, care are 22 de consilieri din 53, nu dorește să preia atribuțiile primarului general, în schimb propune tuturor un acord. Dacă se va găsi o majoritate care să îmbrățișeze acest acord pe care noi îl propunem, atunci suntem dispuși să discutăm orice soluție pentru numirea unui primar interimar care să respecte acest acord", a mai spus Atanasiu. 

Anca Boagiu a prezentat principalele prevederi ale Acordului în interesul bucureştenilor, un program minimal de funcționare a orașului pe perioada care a mai rămas până la organizarea legală a alegerilor locale.

Este vorba despre  auditarea în regim de urgență a Primăriei și a instituțiilor din subordinea Consiliului General. Este nevoie de un audit extern,  transparentizarea actului administrativ, respectiv publicarea tuturor contractelor de achiziții publice de la nivelul CGMB și al Primăriei, salvarea de la dezastru a serviciilor publice din București, RADET și RATB, eficientizarea activității Poliției Locale,pregătirea comandamentului pentru intervențiile pentru deszăpezire, continuarea și finalizarea investițiilor care au fost demarate.

Investițiile invocate de liberali sunt legate de lucrările de reabilitare a Spitalelor Victor Gomoiu și Foișor; realizarea șoselei Prelungirea Ghencea conexare cu pasaj Domnești; realizarea pasajului subteran Calea Văcărești — Piața Sudului; reluarea lucrărilor și finalizarea liniei de tramvai Liviu Rebreanu; finalizarea lucrărilor pe Bulevardul Pantelimon și pe strada Fabrica de Glucoză; măsuri pentru îmbunătățirea traficului rutier din cartierele Rahova, Alexandrei, Măgurele, în special realizarea legăturii Șoseaua Alexandriei cu Drumul Taberei, proiect adoptat de Consiliul General încă din februarie 2010.

Liberalii cer, totodată, auditarea și clarificarea situației de la Administrația Parcuri și Agrement din București şi stoparea risipei din banul public prin introducerea standardelor de cost pentru toate lucrările de servicii și construcții, renunțarea la evenimentele publice festiviste și redirecționarea banilor către serviciile publice și rezolvarea și scoaterea la lumină a problemelor cu care se confruntă sediul Primăriei Generale a Capitalei. Nu în ultimul rând, auditarea și clarificarea situației de la Administrația Parcuri și Agrement din București.

De asemenea, ei cer Guvernului rezolvarea obligațiilor restante față de locuitorii Bucureștiului în ceea ce privește construcţiei Magistralei 5 de metrou  Drumul Taberei — Universitate — Pantelimon și Magistrala 6 — Gara de Nord — 1 Mai — Otopeni, realizarea Centurii Bucureștiului, adoptarea actului normativ de transferare a ELCEN în patrimoniul Municipiului București, pentru a putea fuziona cu RADET, în vederea realizării unui sistem integrat de alimentare centralizată cu energie termică și, implicit, pentru eficientizarea și creșterea calității acestui serviciu, ca parte finală a Memorandumului Guvernului României, încheiat încă din 27 martie 2013, precum şi prelungirea PUG-ului ca soluție de avarie.

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!

UPDATE

Marin Ștefănel Dan (UNPR) a fost ales în funcția de primar general interimar în ședința de îndată a Consiliului General al Municipiului București, de marți.

''Voi avea toleranță zero față de cel mai mic act de corupție'', a declarat Marin Ștefănel Dan, potrivit agerpres.ro.
Pentru desemnarea acestuia în vederea exercitării atribuțiilor funcției de primar general al Municipiului București s-au exprimat 40 de voturi, dintre care unul a fost anulat.

Anterior, în cursul ședinței CGMB de marți, Marin Ștefănel Dan a fost ales de consilierii municipali viceprimar al Capitalei după ce Cornel Pieptea demisionase din acest post.

În ultima parte a ședinței CGMB, Cornel Pieptea (PNL) a fost desemnat să exercite atribuțiile viceprimarului desemnat în funcția de primar general.

''Am hotărât să nu facem nicio propunere din partea grupului PSD, dat fiind că suntem o minoritate. Noi declarăm cu toată tăria că dorim să susținem actuala majoritate din Consiliul General'', a declarat viceprimarul Dan Darabont (PSD) înainte de a se da votul pentru postul de primar general interimar.

Marin Ștefănel Dan a declarat că rămâne același și în noua funcție. ''Această funcție îmi dă doar o responsabilitate mai mare față de activitatea de până acum din CGMB'', a precizat Marin Ștefănel Dan, care își propune să mărească transparența administrativă din Primăria Capitalei.

''În linii mari vreau să schimb un pic și relația dintre Consiliul General și aparatul administrativ, în sensul că voi supune atenției și dezbaterii CGMB foarte multe proiecte și decizii pe care Executivul le-a luat fără consultarea Consiliului. Cea de-a doua regulă va fi disciplina'', a menționat Marin Ștefănel Dan.

El a anunțat că nu se gândește să candideze pentru funcția de primar general. ''În primul rând, mă interesează să îmi duc la sfârșit mandatul pe care mi l-au acordat colegii'', a spus Marin Ștefănel Dan.

Noul primar general susține că sunt multe probleme de rezolvat în București. ''Unele dintre cele mai mari probleme sunt cele ale celor două regii autonome, pentru că fiecare dintre ele au fost pur și simplu uitate sau problemele au fost uitate într-un sertar, nimeni nu a vrut să se ocupe, s-au dezvoltat alte planuri, în timp ce marea majoritate a bucureștenilor se întreabă în fiecare zi dacă transportul va funcționa a doua zi'', a menționat Marin Ștefănel Dan.

El a spus că pentru RADET există în planul de administrare al consiliului de administrație o restructurare în ceea ce privește eficientizarea energetică. ''Totodată, se dorește o mai bună cooperare cu Primăria Municipiului București prin atragerea fondurilor europene. Subvenția va fi plătită, dar din păcate nu a fost în integralitatea ei virată (...) una dintre primele măsuri pe care le voi lua este să fac o auditare externă'', a adăugat Marin Ștefănel Dan.






Alte stiri din Actualitate

Ultima oră