Cu ce vrea MApN să înlocuiască în 2017 serviciul militar obligatoriu

23 Oct 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Cu ce vrea MApN să înlocuiască în 2017 serviciul militar obligatoriu

"A trecut ceva timp de atunci, aproape un deceniu, s-a creat un gol, trebuie să ne gândim la întărirea rezervei pe care putem conta în caz de mobilizare, dar abordarea asupra căreia am convenit si legiuitorul a aprobat-o este aceea a unui sistem de constituire voluntară a rezervei, în sensul că, cine doreşte, poate să intre într-o formă concentrată de pregătire, fie de reîmprospătare a unor cunoştinţe militare pentru cei care au mai servit, pentru cei care au făcut stagiul militar obligatoriu, fie pentru achiziţionare de cunoştinţe şi de formare militară pentru cei care nu au un asemenea background. Este vorba despre legea rezervistului voluntar, care intră în vigoare la 1 ianuarie", afirmă ministrul Apărării, într-un interviu acordat news.ro.

Ministrul spune că pentru 2017 vor fi cuprinşi în acest sistem  2.700 de oameni. "Vom vedea în ce măsură această cotă pe care o avem în vedere şi pentru care avem şi acoperire bugetară va fi suficientă pentru a răspunde interesului manifestat. Se poate ca interesul să fie mai mare. Bineînţeles, trebuie să ţinem cont şi de nevoile precise pe care le avem noi identificate, anume de unde simţim nevoia, în caz de mobilizare, a diferitelor unităţi cu rezervişti", a explicat ministrul.

El a adăugat că reacţiile pe marginea acestei legi sunt pozitive, ceea ce reprezintă şi o confirmare din partea societăţii că e nevoie să se umple golul lăsat de suspendarea serviciului militar obligatoriu.

"Şi mai este vorba şi de o valenţă socială aici. Foarte multă lume consideră că din educaţia şi formarea actuală a tinerilor lipseşte acest segment de pregătire mai riguroasă, de trecere printr-o disciplină care nu poate decat să ajute, să stimuleze valori importante pentru noi toţi şi să-i echipeze pe tineri cu o serie de abilităţi care nu pot fi decât necesare, indiferent ce carieră aleg dânşii să urmeze", a mai spus Mihnea Motoc.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră