Mama-eroină vs problemele creşterii unui copil în România

18 Oct 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Mama-eroină vs problemele creşterii unui copil în România

Conform legii adoptate de Senat, indemnizaţiile pentru mamele care au de la trei copii în sus vor fi cuprinse între 30 şi 50% din salariul mediu net pe economie, iar titlul de mamă eroină va fi acordat femeilor care au cinci copii sau mai mulţi.

"Pentru a stimula eficient natalitatea din România nu este de ajuns să ne îngrijim de partea financiară a creşterii unui copil. Cred că România are nevoie foarte mare de o infrastructură. Creşe, grădiniţie, legislaţie clară pentru bone. Facilităţi fiscale pentru părinţii care angajează o bonă legal. Servicii medicale pentru copii. Părinţii nu au o problemă cu a face copii în România, au o problemă când e vorba să-i crească. Şi este dureros să aleg să-i crescă în alte state, care, culmea, poate nu au aşa indemnizaţii generoase pentru creşterea copiilor, dar au un sistem de suport pentru părinţi mult mai bine pus la punct", a declarat Ana Măiţă,  de la Asociaţia Mame pentru Mame la RFI .

Fenomenul scăderii naturale a populaţiei s-a amplificat, iar România este pe lista statelor europene care vor pierde, în următorii zeci de ani, un procent important din populaţie, cu o serie de consecinţe economice şi sociale extrem de grave. Conform ultimelor date, populaţia ţării ar ajunge undeva la 15 milioane, în jurul anului 2050.

Directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române, Vasile Gheţău, a declarat la RFI că una dintre problemele de esenţă este că autorităţile, confruntate cu fenomenul declinului demografic, nu ştiu încă ce se întâmplă în mintea populaţiei tinere şi nici dacă simpla impulsionare a politicii familiale poate aduce o contribuţie. În opinia sa, ar trebui întrebate sutele de mii de tinere cupluri de ce au decis să nu aibă copii sau de ce au decis sutele de mii de cupluri să aibă un singur copil.

"Trebuie să aflăm ce le-ar putea schimba decizia.Vrem să aflăm ce se întâmplă cu tinerii noştri, în raport cu copiii de care ţara ar avea nevoie. Ei vor spune că vor avea nevoie de foarte multe lucruri, dar noi am putea stabili o ierarhie a priorităților. Pe măsura resurselor și a creșterii lor vom putea desena o anumită măsură a politicii familiale, nu așa cum este acum, dublând alocația de stat sau mărind indemnizația prin manevre de parlament. Acestea nu sunt lucruri solide și de viitor. Noi nu știm exact ce se întâmplă în mintea populației tinere în materie de creștere demografică. Ar trebui să aflăm. Numai de acolo poate veni soluția", susţine Vasile Gheţău.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră