Magistraţii europeni iau atitudine. Ei solicită eliberarea judecătorilor şi procurorilor arestaţi arbitrar de guvernul turc

19 Iul 2016 | scris de Mara Răducanu
 Magistraţii europeni iau atitudine. Ei solicită eliberarea judecătorilor şi procurorilor arestaţi arbitrar de guvernul turc

Potrivit UNJR, după ce guvernul turc a eliminat şi arestat mii de judecători şi procurori, MEDEL a cerut tuturor instituţiilor europene "să condamne în cei mai duri termeni cu putinţă atacul brutal al autorităţilor turce îndreptat împotriva sistemului judiciar". De asemenea, magistraţii europeni au cerut "eliberarea de îndată a miilor de judecători şi procurori care au fost demişi în mod arbitrar şi arestaţi cu încălcarea principiilor fundamentale ale statului de drept".  

Conform UNJR, peste 2.700 de judecători şi procurori au fost destituiţi de guvernul turc, cu intenţia declarată de a epura sistemul judiciar din ţară. "Eliminarea în doar câteva ore a unui sfert din judecătorii şi procurorii din Turcia, urmată de arestarea multora dintre ei, sunt acţiuni specifice unui regim totalitar, nu unei democraţii. Această acţiune împotriva judecătorilor şi procurorilor vine după ce guvernul turc a desfiinţat presa liberă şi societatea civilă din ţară", au declarat magistraţii europeni.

Iată cumunicatul postat pe site-ul www.unjr.ro: 

„Magistratii europeni au cerut, de asemenea, "eliberarea de indata a miilor de judecatori si procurori care au fost demisi in mod arbitrar si arestati cu incalcarea principiilor fundamentale ale statului de drept".  Peste 2.700 de judecatori si procurori au fost destituiti de guvernul turc, cu intentia declarata de a epura sistemul judiciar din tara.

"Eliminarea in doar cateva ore a unui sfert din judecatorii si procurorii din Turcia, urmata de arestarea multora dintre ei, sunt actiuni specifice unui regim totalitar, nu a unei democratii", au spus magistratii europeni.

Aceasta actiune impotriva judecatorilor si procurorilor vine dupa ce guvernul turc a desfiintat presa libera si societatea civila din tara. In ultimii ani MEDEL a ridicat, in rapoartele sale, nenumarate ingrijorari cu privire la declinul democratiei in Turcia.

"Toate aceste avertizari, trimise institutiilor europene, au fost ignorate, ceea ce a condus la crearea mediului propice pentru adoptarea unor masuri arbitrare impotriva membrilor sistemului judiciar si pentru abolirea independentei sistemului judiciar", s-a spus in scrisoare.

Dupa esecul loviturii de stat, toti liderii europeni si-au exprimat suportul pentru guvernul turc ales in mod democratic. "Chiar si guvernele democratice, insa, trebuie sa respecte statul de drept si drepturile fundamentale ale fiecarui cetatean", au spus magistratii.

"Institutiile europene nu mai pot ramane tacute in fata violarii flagrante ale regulilor democratiei in Turcia si trebuie sa ia atitudine atunci cand sistemul judiciar, garantul statului de drept, este atacat intr-un mod atat de brutal si arbitrar”, au adaugat acestia.

Magistratii europeni au spus ca "situatia speciala din Turcia nu justifica in niciun mod actiunea de epurare a sistemului judiciar si arestarea a mii de magistrati".

"Securitatea nu poate fi cladita nici pe incalcarea brutala a drepturilor fundamentale ori pe suprimarea independentei sistemului judiciar, nici pe tacerea institutiilor democratice internationale care asista pasive la astfel de devieri de la democratie", s-a spus in scrisoare.

MEDEL si-a exprimat "deplina solidaritate cu judecatorii si procurorii din Turcia care apara valorile democratiei, statul de drept, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor si va lua toate masurile necesare pentru a se asigura ca magistratii retinuti sunt eliberati si se intorc in siguranta la familiile lor".

"Ii chemam pe fiecare judecator si procuror sa solicite guvernului sau sa condamnate lovitura de stat indreptata de fapt impotriva sistemului judiciar si a democratiei din Turcia", a spus Gualtiero Michelini, presedintele MEDEL.

MEDEL - (Magistrats européens pour la démocratie et les libertés) – este o organizatie a judecatorilor si procurorilor europeni avand ca si scop principal apararea independentei justitiei, a democratiei si drepturilor omului. Organizatia are 22 de asociatii nationale din 15 tari europene, inclusiv Turcia“, se concluzionează în comunicatul citat. 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră