ADIO VACANŢĂ! Luni începe un nou an şcolar. Aţi aflat ultimele schimbări făcute de Ministerul Educaţiei?

12 Sep 2015
ADIO VACANŢĂ! Luni începe un nou an şcolar. Aţi aflat ultimele schimbări făcute de Ministerul Educaţiei?
Noul an şcolar începe luni şi cuprinde o vacanţă de iarnă de trei săptămâni în loc de două şi una de vară care se încheie pe 11 septembrie, astfel că anul şcolar 2016-2017 nu va începe cu o săptămână mai devreme, aşa cum solicitase Consiliul Naţional al Elevilor şi cum prevedea structura anterioară. Structura anului şcolar 2015 - 2016, stabilită în luna iulie printr-un ordin de ministru, a fost modificată pe 31 august, printr-un nou ordin, publicat joi în Monitorul Oficial, potrivit mediafax.ro. 

Potrivit actului normativ, elevii vor avea vacanţa de iarnă între 19 decembrie şi 10 ianuarie, şi nu până la 3 ianuarie, cum prevedea structura aprobată anterior. O altă diferenţă este aceea că vacanţa de vară nu se mai termină pe 4 septembrie, pentru ca anul şcolar 2015 - 2016 să înceapă cu o săptămână mai devreme, ci pe 11 septembrie.

Anul şcolar 2015-2016 va avea 36 de săptămâni de cursuri


Anul scolar 2015-2016 va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Excepţie fac clasele terminale din învăţământul liceal, pentru care anul scolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de bacalaureat. Cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie, după ultimele reglementari, în data de 3 iunie 2016. De un an şcolar mai scurt beneficiază şi clasele a VIII-a, absolventii gimnaziului finalizând cursurile în 17 iunie 2016, dupa 36 de săptămâni de şcoală, ultima dintre acestea fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale.

Care este structura anului şcolar 2015-2016 

Structura anului şcolar aprobată în iulie prevedea ca vacanţa de vară să se încheie pe 4 septembrie, astfel că următorul an şcolar începea cu o săptămână mai devreme. Prevederea nu a fost însă menţinută în structura aprobată în 31 august.  Anul şcolar începe în 14 septembrie, iar prima vacanţă va fi în perioada 31 octombrie - 8 noiembrie, pentru clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar. Vacanţa de iarnă este programată de sâmbătă 19 decembrie 2015 până duminică 10 ianuarie 2016. Din 11 ianuarie până în 5 februarie 2016 continuă cursurile semestrului întâi, iar vacanţa intersemestrială va începe sâmbătă 6 februarie şi se va încheia duminică 14 februarie. Semestrul al doilea începe în 15 februarie şi se încheie vineri 24 iunie, în perioada 23 aprilie - 3 mai 2016 fiind programată vacanţa de primăvară.

Înainte de vacanţa de primăvară, săptămâna 18-22 aprilie 2016 este dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului "Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!". Clasele de învăţământ preşcolar şi primar pot planifica activităţile din programul "Şcoala altfel" în altă perioadă din semestrul al doilea, dar nu mai târziu de 27 mai 2016. Decizia de schimbare a datei de desfăşurare a programului va fi luată de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, după consultarea cadrelor didactice.  Din 25 iunie până în 11 septembrie, elevii vor fi în vacanţa de vară, anul şcolar 2016-2017 urmând să înceapă din 12 septembrie.

Şcolile şi grădiniţele, sistem de supraveghere video 

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au cerut ca toate cele 420 de şcoli şi grădiniţe din București să aibă un sistem eficient de supraveghere video, cu scopul prevenirii incidentelor și a eliminării intrușilor din aceste instituții. Astfel, pe lângă cele 11.000 de camere de supraveghere deja instalate, ar urma să mai fie montate alte 3.000, informează Digi 24.

Inspectoratul Şcolar vrea ca în această toamnă, 2.000 de camere de supraveghere să fie montate în interiorul şcolilor şi grădiniţelor din Bucureşti şi alte 1.000 în exteriorul clădirilor. Astfel, ar fi monitorizate video toate intrările şi ieşirile din unităţile de învăţământ, dar şi terenurile de sport, holurile şi scările.

„Sunt situaţii în care persoane străine pot intra prin forţă. Dorim să evităm intrarea părinţilor care vin câteodată neprogramaţi”, afirmă Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti. Aceeaşi părere o au şi părinţii, precum şi conducerea şcolilor. Costul celor 3.000 de camere de supraveghere care ar urma să fie instalate în şcolile din Capitală trebuie achitat de primăriile de sector.

Începe şcoala și în instituțiile de învățământ preuniversitar ale MApN


Anul școlar 2015 - 2016 se deschide luni și în instituțiile de învățământ preuniversitar ale Ministerului Apărării Naționale - colegiile naționale militare, școlile de maiștri militari și subofițeri. La Colegiul Național Militar "Ștefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc vor învăța în acest an școlar 458 de elevi, dintre care 120 în clasele a IX-a, iar la Școala militară de maiștri militari și subofițeri "Basarab I" a Forțelor Terestre (Pitești) în anul întâi 310 cursanți se vor pregăti pentru a deveni subofițeri, iar 177- maiștri militari.

De asemenea, la Școala militară de maiștri militari și subofițeri a Forțelor Aeriene "Traian Vuia" de la Boboc în anul întâi au fost admiși 120 de cursanți care vor deveni maiștri militari și 29 subofițeri, iar la Școala militară de maiștri militari a Forțelor Navale "Amiral Ion Murgescu" din Constanța în primul an intră 60 de cursanți, care se vor pregăti pentru a deveni maiștri militari.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră