„DOSARUL REFERENDUMUL“. Ce spun procurorii despre PEDEAPSA CU SUSPENDARE primită de Liviu Dragnea

22 Sep 2015
„DOSARUL REFERENDUMUL“. Ce spun procurorii despre PEDEAPSA CU SUSPENDARE primită de Liviu Dragnea
Procurorii Directiei Naţionale Anticorupţie (DNA) susțin, în motivele de apel depuse la ÎCCJ, că pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendare aplicată de instanța de fond lui Liviu Dragnea în dosarul „Referendumul" are un cuantum simbolic în raport cu gravitatea infracțiunii săvârșite, iar pedeapsa a fost greșit individualizată, potrivit Agerpres.Mai exact, susţin sursele citate, „Instanța Supremă de fond a apreciat pericolul social redus al faptei, implicit cuantumul modic și modalitatea de executare a pedepsei aplicate inculpatului Dragnea, numai prin raportare la accesarea fără drept a datelor personale, fără a analiza și încălcarea libertății de vot și modul umilitor în care acesta a tratat electoratul", precizează DNA. 

Instanța Supremă va judeca în 28 septembrie primul termen al apelului în dosarul Referendumul în care Liviu Dragnea a fost condamnat, în luna mai, la un an de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de trei ani.  DNA a făcut apel și consideră greșită individualizarea pedepsei aplicată lui Dragnea, „cuantumul simbolic de 1 an închisoare și modalitatea de executare cu suspendare, fiind incompatibile cu gravitatea infracțiunii de folosire a influenței funcției de conducere din partid pentru obținerea cvorumului la referendum".

„Demersurile inculpatului Liviu Dragnea demonstrează că vocația și pasiunea sa, ca persoană cu poziție de autoritate și influență a fost de a impune alegătorilor să voteze ...—'mai adu-i p-ăia de pe la țară!' Libertatea de alegere pe care o au cetățenii și dreptul de a vota sau nu au fost tratate de inculpatul Liviu Dragnea ca un moft al acestora și nu ca un imn al demnității umane și libertății de opțiune. Deși, libertatea votului este un drept care trebuie apărat cu orice preț, fiind dovada palpabilă a libertății individului, inculpatul Dragnea a acționat și s-a manifestat ca și cum alegătorii sunt simple obiecte ce pot fi extrase din casă prin oferirea de spectacole cu clovni, baloane și zâne sau chiar cu forța, conform voinței și interesului inculpatului: 'Băi, dar organizați-vă să mi-i aduceți pe toți la vot, băi! Îi legați, îi luați în brațe'", susțin procurorii în document.


De ce este acuzat Liviu Dragnea


Liviu Dragnea este acuzat, în dosarul în care a fost trimis în judecată, că a coordonat un sistem informatic complex, prin care erau transmise mesaje, ordine şi recomandări de fraudă la referendum către coordonatorii judeţeni de campanie, primari şi activişti de partid, potrivit DNA. În octombrie 2013, a fost trimis în judecată în trimis în judecată în dosarul privind referendumul din 2012, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa pentru a obţine o prezenţă de minimum 60 la sută la vot, care să garanteze validarea scrutinului.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră