Justiţie fără frontiere. Care este legătura dintre Tony Blair-Ponta şi Ghiţă?

06 Sep 2016 | scris de Mara Răducanu
Justiţie fără frontiere. Care este legătura dintre Tony Blair-Ponta şi Ghiţă?

 

"Am fost citat pentru astăzi la DNA Ploiești. Din ce am înțeles eu, este vorba despre întâlnirea din 2011 dintre ambasadorul Marii Britanii la București, domnul Tony Blair, domnul Răzvan Mihai Ungureanu și acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Tony Blair. Și cred că cei de la DNA Ploiești investighează acum problema Tony Blair", a spus Sebastian Ghiță, înainte de a participa la un proces de la Înalta Curte de Casație și Justiție în care este judecat pentru corupție, potrivit agerpres.ro. 

Întrebat dacă dosarul de la DNA Ploiești are vreo legătură cu corupția sau înțelegeri între politicieni de top, Sebastian Ghiță a spus: "Nu știu exact toate acuzațiile. Totuși, știu că în dosarul ăsta este vehiculat și numele fostului prim-ministru al Marii Britanii Tony Blair. Vom vedea despre ce e vorba. (...) Nu am vreo așteptare, însă după cum i-am văzut pe dânșii (n.r. — procurorii DNA) acolo, la unitatea de elită, că fac dosare, sper să nu ajungem să ne întrebe despre întâlnirea din Africa de Sud dintre Ponta, Blair și Obama (...). Sunt prolifici cei de la Ploiești. Eu nu cred că este vorba de nicio corupție. Cred că suntem foarte restrictivi astăzi în ceea ce privește modul în care vedem activitățile noastre și dacă orice lucru din viață îl interpretăm precum corupție, atunci vom avea dosare. Mâine, poimâine, și o vânzare de casă și o vânzare de mașină cu un mic denunț aranjat poate deveni corupție care ucide".  

Victor Ponta, anchetat într-un nou dosar 

La rândul său, fostul premier Victor Ponta a fost pus sub control judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, de către procurorii DNA Ploieşti, în dosarul în care a fost audiat astăzi. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Victor Ponta este urmărit penal într-un nou dosar, pentru folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani. 

„Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de președinte al respectivului partid politic, și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidați. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil“, se arată în comunicatul DNA. 

Fostul premier nu are voie nici să facă declaraţii în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum şi la martorii audiaţi.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră