.„Pentru angajatul ambasadei, trecerea de pietoni e un fel de ruletă rusească“

10 Iul 2015
.„Pentru angajatul ambasadei, trecerea de pietoni e un fel de ruletă rusească“
Cazul soldatului american care zilele trecute a produs un grav accident de circulaţie a redeschis „Cutia Pandorei“ în cazul celor care profitând de „pălăria“ imunităţii diplomatice nu au dat socoteală nicio zi pentru fapta lor. 

3 februarie 2009. Trecerea de pietoni de pe Bulevardul Kiseleff. Acelaşi loc blestemat unde în 2008, Tatiana Duplei -studenta din Republica Moldova- fusese spulberată de maşina afaceristei Anamaria Straus. După tragedie, parinţii Laurei s-au luptat zi de zi,  în zadar, să se facă dreptate pentru moartea fiicei lor. 

Studenta din Călăraşi, Laura Buiac, şi-a incheiat, nevinovată, la doar 22 de ani socotelile cu viata. Tânăra era în ultimul an la master, în cadrul Facultaţii de Comerţ din cadrul ASE.  În timpul liber, lucra part-time la un call-center din Baneasa. În acea zi fatidică, Laura a fost lovită cu putere, pe trecerea de pietoni, de o maşină a Ambasadei Austriei, o Skoda Octavia care venea dinspre Piaţa Presei Libere. Aruncată 20 de metri, a murit pe loc. Prietena care o însoţea a fost salvată de cei câţiva pasi făcuţi în faţa Laurei în momentul impactului.

De la bun inceput, parintii Laurei s-au lovit de „umbrela de ploaie rea“, mai exact imunitatea diplomatică a celui care le-a omorât unicul copil, chiar pe trecerea de pietoni.

Imunitatea, salvarea diplomaţilor

Angajatul Ambasadei Austriei a beneficiat de aceleaşi privilegii ca şi cel al Ambasadei SUA care l-a ucis pe Teo Peter, bateristul trupei Compact, pe 4 decembrie 2004. Mai exact, şi-a ascuns crima facută sub pălăria imunităţii diplomatice.

“Lumea a mai pierdut un inger. Un angajat al Ambasadei Austriei, diplomat cu imunitate, a spulberat pe trecerea de pietoni o tânără de 22 de ani. O cheamă Laura Buiac, era din Călăraşi. Deşi nu am cunoscut-o personal, eram colegi. Mereu cu zâmbetul pe buze, un om deosebit si o colegă minunată, Laura va rămane vesnic în amintirea şi în sufletele noastre”, au postat colegii Laurei la puţin timp dupa tragedie. „Pentru angajatul ambasadei Austriei, trecerea de pietoni e un fel de ruletă rusească, iar viata şi tinereţea Laurei nu au valorat nici cat o ceapă degerată. Fiarele şi viteza Skodei Octavia s-au dovedit mai puternice. Se spune ca maşina avea 130 de km/h, dar nu s-a dovedit încă. Oricum, stau să mă intreb ce viteză ar fi putut avea criminalul, astfel încât să o lovească pe Laura şi să o arunce peste 20 de metri în aer ? Sigur mult peste 100 km/h“, au mai precizat atunci colegii Laurei.  

Un nou caz „Teo Peter“? 

Un accident rutier a avut loc, marți seară, pe drumul spre Poiana Brașov, provocat de un soldat american aflat sub influența băuturilor alcoolice. Conducătorul de la volanul unui Jeep, un soldat american de culoare, cobora cu viteză mare din Poiana Braşov, a intrat pe contrasens şi a izbit puternic maşina care venea din sens opus, condusă regulamentar, potrivit newsbv.ro.
Soldatul american era îmbrăcat în haine civile și era încălțat cu bocanci militari. Pe timpul nopții el a fost lăsat în custodia Poliției, în arest. El fac parte dintr-un grup de militari care sunt cazați la Hotelul Kronwell, de lângă Gara CFR Brașov, susţin sursele citate.

Americanul a refuzat testarea alcoolemiei

Soldatul american a refuzat testarea alcoolemiei, deși era vizibil băut. La locul accidentului au sosit și procurorii militari. „În data de 07.07.2015, în jurul orei 20.20, pe Calea Poienii din municipiul Brașov, un bărbat de 40 ani,care conducea un autoturism dinspre Poiana Brașov spre Brașov, a ajuns în dreptul stației R.A.T. Stejeriș, unde nu a adaptat viteza la condițiile de drum,curbă deosebit de periculoasă la dreapta,a pierdut controlul direcției de mers și autoturismul condus de el a acroșat parapetul de la marginea drumului,dupa care a intrat în coliziune cu un autoturism care circula din sens opus,condus de un tânăr de 22 ani. Accidentul s-a soldat cu vătămarea unei persoane de sex feminin de 22 ani, aflată în autoturismul condus de tânărul menționat“, este comunicatul dat de Inspectoratul de Poliţie Braşov.

CAZUL TEO PETER: Puşcaşul marin s-a ascuns sub „pălăria“ imunităţii diplomatice

Reamintim, în acest context, de cazul basistului şi fondatorului trupei Compact, Teo Peter care a murit în dimineaţa zilei de 4 decembrie 2004, într-o sâmbătă, când puşcaşul marin Cristopher Robert VanGoethem, urcat băut la volan, nu a acordat prioritate la intersecţia Străzii Polone cu Bulevardul Dacia şi a spulberat taxiul în care se afla Teo Peter. Viaţa şi aripile unui om de o energie debordabilă, prieten de suflet şi muzician cunoscut, au fost frânte de un stupid accident de circulaţie. Vinovatul nu a fost pedepsit nici până astăzi şi şi-a spălat păcatele ascunzându-se sub „pălăria" imunităţii diplomatice.

Potrivit poliţiştilor, cetăţeanul american circula pe Strada Polonă, iar când a ajuns în intersecţia men­ţi­­o­nată, nu a respectat semnificaţia in­di­catoarelor "Stop-oprire la in­ter­sec­ţie", care funcţionau, la acea oră, pe culoarea galben intermitent. A pătruns cu toată viteza în Bulevardul Dacia. Taxiul, o Dacia 1310, a fost lovit în plin, în partea dreaptă, şi proiectat pe trotuar, într-unul din stâlpii aflaţi în acel loc. Şoferul taxi­me­trului este transportat de urgenţă la spital, cu plăgi faciale multiple. Dar la scurt timp medicii anunţă că viaţa taximetristului este în afara oricărui pericol. Potrivit Poliţiei Capi­talei, etilotestul făcut cetăţeanului american arată o valoare de 0,09 mi­li­gra­me/litru alcool pur în aerul expirat. Christopher R. VanGoethem, în vârs­tă de 31 de ani, a fost trimis imediat în SUA, la baza militară din Virginia de care aparţinea.


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră