Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost asamblat. Începe testarea

29 Mai 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost asamblat. Începe testarea

Cel mai puternic laser din lume, care se construieşte lângă Bucureşti, la Măgurele, a fost asamblat şi au început deja primele teste, anunță directorul proiectului, profesorul Nicolae Zamfir, care estimează că la toamnă va fi obţinut primul fascicul laser, scrie rfi.ro.

Investiţia este estimată la 300 de milioane de euro şi este finanţată din fonduri europene.

Implementarea proiectului a început în ianuarie 2013 şi până în prezent lucrările sunt aproape în grafic, cu doar câteva luni de întârziere la construcţie, iar bugetul nu a fost depăşit, afirmă directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics de la Măgurele.

Laserul de la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente şi cel mai strălucitor fascicul Gamma.

140 de specialiști lucrează în total la acest proiect, din care 120 sunt cercetători români şi străini din întreaga lume, care au venit să lucreze la cel mai mare proiect ştiinţific în care este implicată România.

În momentul în care va deveni operaţional, Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics va fi cel mai important centru de cercetare ştiinţifică din România. Acesta va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent.

Autorităţile spun că proiectul va repune România pe harta globală a cercetării. Investiţia este destinată cercetărilor fundamentale.

Laserul va folosi şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale, care sunt trimise în perioade îndelungate de timp.

Infrastructura ELI-NP se intinde pe o suprafata de aproximativ 33.000 m2 cu cladiri de inalta calitate si eficiente din punct de vedere energetic, majoritatea alocata sistemului laser de mare putere, sistemului gama de mare intensitate si instrumentatiei pentru experimente.
ELI-NP va fi o infrastructura cu acces deschis. Constructiile civile includ o cladire de birouri, o casa de oaspeti si o cantina. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră