La 30 de ani de la caderea comunismului, legendarul disident polonez Adam Michnik vine la Timisoara

22 Oct 2019 | scris de Andreea Vasilescu
La 30 de ani de la caderea comunismului, legendarul disident polonez Adam Michnik vine la Timisoara

Săptămâna aceasta, miercuri, 23 octombrie, debutează cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest”.

Iubitorii de literatură din capitala Banatului sunt așteptați timp de trei seri (pe 23, 24 și 25 octombrie, începând cu ora 19.00) la Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, ultima dezbatere din cadrul ediției din acest an fiind programată să aibă la loc la librăria independentă „La Două Bufnite”, pe 26 octombrie, tot de la ora 19.00.

Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara își propune să pună în fața scriitorilor invitați tema deloc comodă a relației dintre libertatea istorică, socială, economică și creația literară.

Ce înseamnă libertatea pentru un scriitor care a trăit mare parte din viață după gratiile regimurilor comuniste din URSS, Polonia sau România?

Ce înseamnă ea pentru un scriitor portughez născut în anul instalării celei de-a Treia Republici?

Este o relație între libertate și viața închinată experimentului poetic continuu?

Cum privesc scriitorii care au participat activ la mișcările de stradă din Timișoara, cele care au aprins scânteia Revoluției, cele trei decenii de libertate post-comunistă?

Pornind de la sub-tema „Cele trei chipuri ale memoriei: înţelegere, asumare, iertare”, prima seară a festivalului va găzdui dialogul dintre legendarul disident anti-comunist Adam Michnik, membru marcant al Solidarităţii şi motor al Revoluţiei de Catifea şi cunoscutul istoric român Adrian Cioroianu, care şi-a dedicat cea mai mare parte a carierei înţelegerii comunismului românesc, şi nu numai.

Ce poate face un popor cu propriul trecut călcat de şinele tancurilor sovietice? Poate că ura nu este cea mai potrivită cale, deşi este mai uşoară decât iertarea. 

Cea de a doua seară a ediţiei din acest an a Festivalului îi reuneşte pe prozatorii Evgheni Vodolazkin (Rusia), José Luís Peixoto (Portugalia) şi pe Lucian Dan Teodorovici.

Fie că vorbim despre Evul Mediu din Rusia lui Vodolazkin, de realismul magic atemporal al Portugaliei lui Peixoto sau de „obsedantul deceniu” românesc din celebrul Matei Burunul, al lui Teodorovici, aceşti trei prozatori scormonesc spaţiu şi timp în căutarea trupului compozit al literaturii. „Romanul-Frankenstein: trei ipostaze ale literaturii care se naşte din cimitirul istoriei” este propunerea tematică a serii.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră