Klaus Iohannis, consultări cu partidele la Cotroceni. Ce a discutat președintele cu Victor Ponta

20 Apr 2015
Klaus Iohannis, consultări cu partidele la Cotroceni. Ce a discutat președintele cu Victor Ponta
UPDATE 10:42 - Consultările președintelui Klaus Iohannis cu delegația PSD condusă de președintele social-democraților, premierul Victor Ponta, s-au încheiat. 

"vom vota în aşa fel încât solicitările şi observaţiile modifcările transmise de preşedinte să fie adoptate, să avem legea finanţării partidelor, o lege care să asigure pentru viitoarele campanii transparenţă, să asigure responsabilitate şi un mod cât mai echilibrat de finanţare a campaniilor", a spus Ponta, despre Legea finanţării partidelor, la finalul întâlnirii cu Iohannis.
 
"Toate solicitările, inclusiv cele referitoare la orice fel de finanţare să fie făcute nu în numerar, ci prin bancă, cu atât mai mult cu cât intră în vigoare şi noua lege privind toate tranzacţiile. O susţinem. Sprijinul pentru o Autoritate Electorală Permanentă mai puternică, inclusiv în zona de salarizare, o susţinem", a continuat premierul.
 
Legat de Legea Alegerilor Locale, Ponta a spus că, "pe baza acordului între toate grupurile parlamentare, vom vota şi sper ca până la 15 mai să fie transmisă spre promulgare legea prin care primarii sunt aleşi din primul tur, CJ-urile se aleg şi, din cadrul CJ, preşedintele CJ se alege în mod indirect".
 
Despre revizuirea Constituţiei, premierul a precizat că, "pin păcate, colegii din PNL nu au o poziţie clară în acest moment pe acest subiect, dacă mai susţin sau nu acest lucru. Este important să ştim dacă mai putem să facem în acest an revizuirea Constituţiei sau dacă este un proiect pe care PNL nu îl mai consideră de actualitate".
..............................................

Președintele Klaus Iohannis a invitat la Palatul Cotroceni partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlament, pentru consultări privind stadiul legislației electorale și procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor justiției.
 
Potrivit Administrației Prezidențiale, consultările vizează stadiul legislației electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara granițelor, procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor de urmărire penală, reținere, arestare sau percheziție a membrilor Parlamentului, precum și alte teme de interes public.

Calendarul consultărilor: 
• ora 10.00 - Partidul Social Democrat;
• ora 11.00 - Partidul Naţional Liberal; 
• ora 12.00 - Uniunea Naţională pentru Progresul României;
• ora 15.00 - Partidul Conservator;
• ora 16.00 - Uniunea Democrată Maghiară din România;
• ora 17.00 - Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale;

"Finanțarea partidelor și a campaniilor electorale trebuie să fie corectă și transparentă. Românilor din străinătate trebuie să li se asigure dreptul la vot. Reforma sistemului electoral trebuie să garanteze prezența unor candidați preocupați de buna gestionare a banilor publici și care într-adevăr să-i reprezinte pe cetățeni. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că viitorul Parlament va coopera pe deplin cu justiția. De luni, încep o nouă serie de consultări pe aceste teme cu partidele și formațiunile politice reprezentate în actualul Parlament", a scris Iohannis pe Facebook

Pe 28 ianuarie, Klaus Iohannis a avut consultări cu partidele și formațiunile parlamentare pe teme ce țin de prioritățile legislative ale sesiunii parlamentare, respectiv pachetul de legi electorale, precum și simplificarea procedurilor pentru cererile de încuviințare a reținerii, arestării sau percheziției parlamentarilor.

Anterior, pe 12 ianuarie, Iohannis a avut consultări cu partidele parlamentare, în urma cărora a obținut consensul pentru ca bugetul alocat Apărării să atingă 2% din PIB în anul 2017. (V.M.)
 
 
  

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră