Klaus Iohannis, DA pentru cererea de urmărire penală a lui Gabriel Oprea

13 Oct 2016 | scris de Mara Răducanu
Klaus Iohannis, DA pentru cererea de urmărire penală a lui Gabriel Oprea

 Klaus Iohannis a fost întrebat  de jurnalişti, cum va răspunde cererii DNA de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea. "Cred că mă bănuiţi că rămân coerent cu propriile abordări. Voi da curs acestei cereri", a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a primit, miercuri, cererea DNA prin care se cere aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea, sub acuzaţia de ucidere din culpă, în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie referatul cauzei, în vederea sesizării preşedintelui Klaus Iohannis, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, „având în vedere că au reieşit indicii rezonabile cu privire la participarea acestuia la săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în perioada în care deţinea funcţia ministerială”, a anunţat, miercuri, DNA.

La cererea transmisă preşedintelui au fost ataşate referatul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi 18 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală. Solicitarea a fost transmisă după încetarea, prin demisie, a mandatului de senator al lui Gabriel Oprea, începând din 1 octombrie. Potrivit legislaţiei, efectuarea urmăririi penale faţă de persoane care deţin sau au deţinut calitatea de ministru, pentru fapte săvârşite în exercitarea mandatului, şi care, la data sesizării, nu au şi calitatea de deputat sau de senator este condiţionată de obţinerea unui aviz din partea preşedintelui.

Bogdan Gigină a murit în seara de 20 octombrie 2015

Direcţia Naţională Anticorupţie ceruse, în 1 septembrie, Senatului aviz pentru urmărirea penale a lui Gabriel Oprea, însă solicitarea a fost respinsă de senatori în 19 septembrie. Ulterior, Oprea a demisionat din Senat, după proteste în stradă.

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat."În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă", susţin anchetatorii.

La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni, precizează procurorii. „În raport cu ansamblul probelor administrate până în prezent (între care două expertize criminalistice şi o expertiză tehnică ) se reţine că există indicii rezonabile în sensul că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea deţinută i-l conferea şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează deplasarea coloanei oficiale care îl însoţea, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin", mai arată DNA.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră