Karim Rashid. Prezentul, niciodată trecutul. Roz, nu gri. „Adună-te, traiește în realitate, traiește-ți viața”

16 Oct 2015
Karim Rashid. Prezentul, niciodată trecutul. Roz, nu gri. „Adună-te, traiește în realitate, traiește-ți viața”
Poate doar ați auzit de el. Poate ați citit chiar cartea „Design Your Self” (Editura Publica). Sau poate doar v-au enrvat multele afișe publicitare plantate în București. Da-da, tipul în pulover roz. Așa că nu v-a scăpat? Așa este Karim Rashid – face multe, poate nu poți să fii totdeauna de acord cu el, dar de trecut neobservat nu trece.

La conferința de presă de la Automobile Bavaria a coborât dintr-un MINI roz. Îmbrăcat totalmente în alb. Dar cu niște încălțări sport. Tot roz. A urmat apoi conferința de la Băneasa.

Karim este un tip pentru care timpul poate fi reprezentat geometric. Comparația ne aparține. Trecutul este un pătrat, pentru că are regularitate, este previzibil, plictisitor, cenușiu și – crede el – nu prea aveam nevoie de el atât cât se spune. Este supraapreciat. Prezentul ar putea să fie un oval. Sau, mai bine, o formă neregulată. Ceva ce nu are unghuri drepte, oricum.

Trecut și arhitectură
”Cu ce vă mândriți în București? Cu istoria? Fiecare oraș se mândrește cu istoria, cu muzeele. Pe mine nu mă interesează istoria voastră, eu aș vrea să aflu cine sunteți voi AZI, ce e Bucureștiul azi și ce înseamnă el azi pentru oamenii care trăiesc în el sau care îl vizitează. Orașele sunt deprimante, clădirile sunt deprimante, totul este pătrat, dreptunghiular, cu unghiuri drepte, culorile sunt cenușii… Trăim vremuri extraordinare și putem construi forme complexe, culori puternice inspirate din natură, unde sunt ele? De ce ne limităm la case pătrate, camere pătrate, săli pătrate?”.

Privirea peste umăr
„Nu inteleg de ce oamenii ar vrea sa traiasca in trecut, sa se gindeasca si sa reanalizeze lucruri deja intimplate, de ce sa se tortureze singuri. Am vazut un film american stupid cu un barbat de 40 de ani care inca o mai iubea, fara speranta, pe colega lui din liceu.  Daca vezi asa ceva in realiate iti vine sa spui <<aduna-te, traieste in realitate, traieste-ti viata>>”.

Privirea înainte!
Dar nu lasa timpul sa stea in calea progresului, in felul in care vezi lumea. Daca traiesti in trecut nu vei putea face nimic in aceasta lume. Nu vei contribui cu nimic.

Design You Self!
„Ce facem noi? Incercam sa ne mintim unii pe altii. Traim intr-o perpetua scamatorie. Eu nu vreau sa fac parte din asa ceva. Si mai cred ca majoritatea lumii oamenii nici nu sunt constienti de scamatorie.
Daca te trezesti miine dimineata si zici <<nu sunt de pe aceasta planeta, nu-mi pasa de unde sunt. Am venit aici sa ma uit cit de ciudati sunteti. Cit de bun, de rai, sunteti>> ti se schimba perspectiva. Doar ca atunci cind nu mai esti ca toti ceilalti inseamna ca nu mai ai nici acelasi Dumnezeu, și nu mai ai nici aceleasi repere. Ca trebuie sa ti le faci singur, sa-ti construiesti propriile repere, propria lume. Ai puterea sa faci asta?!”


Artist vs Designer
”Artiștii sunt egoiști pentru că ei crează pentru ei. Designerii nu sunt artiști, design-ul nu e o artă, pentru că nu e egoist! Noi, designerii creăm pentru alții, ne gândim la alții atunci când construim ceva.”  

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră