Scrisoare deschisă: Iohannis, luat la întrebări de funcţionarii publici

23 Iun 2015
Scrisoare deschisă: Iohannis, luat la întrebări de funcţionarii publici

Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP) critică lipsa abordării problemelor majore ale administrației publice în Strategia de Apărare Naţională pentru perioada 2015-2019, votată azi în Parlament, precum și neimplicarea factorilor responsabili în soluționarea acestora.

Într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Iohannis, SNFP apreciază strategia pe care şeful statului a intitulat-o 'O Românie puternică în Europa și în lume', dar precizează că  în rândul funcționarilor publici și a personalului contractual din administrația publică centrală și locală, această strategie a ridicat anumite întrebări:

— Cum poate exista o Românie puternică în Europa în condițiile în care aproximativ 65% dintre angajații administrației publice sunt plătiți cu salariul minim pe economie? Această realitate nu afectează conceptul unei Românii puternice?

— Politica salarială a Guvernului României, care menține funcționarii publici la nivelul salariului minim pe economie, dublată de interdicția legală derulării altor activități aducătoare de venit, culpabilizează Guvernul în proliferarea corupției? Constituie aceasta o vulnerabilitate pentru securitatea națională?

— Schimbarea, pe criterii exclusiv politice, a conducătorilor instituțiilor publice, lipsa protecției juridice pentru funcționarii publici care combat fenomenele infracționale sancționând nerespectarea prevederilor legale, lipsa unei cariere profesionale și a stabilității în funcția publică, afectează bunăstarea României sau securitatea țării?

În finalul scrisorii, funcţionarii publici îşi exprimă speranţa că preşedintele Iohannis a luat act de aceste probleme şi va influența politicile sociale și salariale care să ducă la consolidarea statului de drept.


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră