Iohannis, la a treia consultare cu partidele. Scor politic 4 la 1, în favoarea partidelor

15 Apr 2015
Iohannis, la a treia consultare cu partidele. Scor politic 4 la 1, în favoarea partidelor
Preşedintele Klaus Iohannis urmează să aibă, săptămâna viitoare, cea de-a treia rundă de consultări cu partidele, pe tema stadiului legilor electorale, dar şi pe tema respingerii unor solicitări ale Justiţiei pentru încuviinţarea arestării preventive sau urmăririi penale a unor parlamentari.

În luna ianuarie Klaus Iohannis „a bifat” două întâlniri cu partidele. Rezultatul? Încheierea unui acord politic cu vederea asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.

În rest, legea privind finanţarea partidelor, legea alegerilor locale, precum şi cea privind votul din diaspora, au fost fie retrimise în Parlament, fie nu au avut susţinerea necesară. În ceea ce priveşte simplificarea procedurilor pentru cererile de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţiei parlamentarilor, cazurile lui Varujan Vosganian sau Dan Şova sunt „dovada” reuşitei acestor consultări.


A treia întâlnire
La bilanţul de 100 de zile de mandat, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va avea o a treia rundă de consultări cu partidele politice. ”După sărbătorile de Paşti, voi relua consultările cu partidele politice şi vom evalua cât s-a realizat din calendarul acţiunilor stabilite la începutul sesiunii parlamentare”, a menţionat Iohannis şi pe Facebook.

Prima întâlnire – 12 ianuarie
Prima rundă de consultări a avut loc în 12 ianuarie, scopul acestor discuţii fiind încheierea unui acord politic cu vederea asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.

Preşedintele Klaus Iohannnis şi reprezentanţii partidelor parlamentare au semnat, în urma consultărilor, un Acord politic cu scopul asigurării, în 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru MapN.

Practic, preşedintele şi-a fixat un targhet în contul NATO. SUA ceruse încă de anul trecut creşterea bugetelor militare celorlaţi membri NATO.

A doua întâlnire – 28 ianuarie
A doua rundă de consultări preşedinte-partide a avut ca tematică priorităţile legislative ale sesiunii parlamentare. Întâlnirile s-au desfăşurat în 28 ianuarie. Au fost discutate teme ce ţin de priorităţile legislative ale sesiunii parlamentare, respectiv pachetul de legi electorale, precum şi simplificarea procedurilor pentru cererile de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţiei parlamentarilor.


În acest moment, legea finanţării partidelor, a fost retrimisă Camerei Deputaţilor, pentru reexaminare, iar legea alegerilor locale, a fost retrimisă în Senat.

Cât priveşte votul prin corespondenţă, acesta a fost asumat de PNL, fără susţinere din partea celorlalte formaţiuni parlamentare. Aşadar, niciun grup parlamentar nu a dorit să semneze propunerea liberalilor privind votul pentru diaspora.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră