Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă

14 Oct 2016 | scris de Veronica Micu
Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 14 octombrie a.c., ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Oprea Gabriel, fost viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne în perioada martie 2014 – noiembrie 2015, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 905/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, respectiv pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în modalitatea prevăzută de art. 192 alin. (1) şi (2) din Codul Penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", anunță Administraţia Prezidenţială.

Decizia a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri.

În 12 octombrie, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut aviz de la președintele Klaus Iohannis pentru a încuviința începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină, existând "indicii rezonabile cu privire la participarea" fostului premier la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

"Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a lui GABRIEL OPREA, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, având în vedere că au reieșit indicii rezonabile cu privire la participarea acestuia la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă în perioada în care deținea funcția ministerială.

Solicitarea a fost transmisă în conformitate cu prevederile legale și constituționale și având în vedere încetarea, prin demisie, a mandatului de senator al lui Gabriel Oprea, începând cu data de 01 octombrie 2016 (publicată în Monitorul Oficial).

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, efectuarea urmăririi penale față de persoane care dețin sau au deținut calitatea de ministru, pentru fapte săvârșite în exercitarea mandatului, și care, la data sesizării, nu au și calitatea de deputat sau de senator, este condiționată de obținerea unui aviz din partea Președintelui României", susține DNA.

Pe 19 septembrie, senatorii au votat împotriva cererii DNA privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morții polițistului Bogdan Gigină.

Inițial, Oprea a transmis președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, o cerere privind reluarea votului în cazul solicitării DNA referitoare la începerea urmăririi sale penale pentru ucidere din culpă. Ulterior, Oprea a decis să demisioneze.

"Subsemnatul Gabriel Oprea, senator în Parlamentul României, în conformitate cu dispozițiile art. 70 alin. 2, teza a II-a din Constituția României, înțeleg să demisionez din această funcție începând cu data de 1 octombrie 2016", se arăta în cererea senatorului, de care a luat act Biroul permanent.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră