Ioan Niculae și Bunea Stancu, trimiși în judecată în dosarul Interagro. Ce acuzații le aduc procurorii

26 Apr 2016 | scris de Veronica Micu
Ioan Niculae și Bunea Stancu, trimiși în judecată în dosarul Interagro. Ce acuzații le aduc procurorii

Bunea Stancu, la data faptei președinte al Consiliului Județean Brăila și președinte al organizației județene a unui partid politic, este acuzat de trafic de influență.

Potrivit rechizitoriului, "în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. INTERAGRO S.A. și SC LIBAROM AGRI SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei INTERAGRO SA, operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat.

Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru S.C. Interagro S.A.

Concret, în urma încheierii și derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidența contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei.

În aceeași perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis și coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele față de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice, scopul fiind acela:
- de a externaliza veniturile firmei „mamă” (INTERAGRO SA), pentru a nu fi supuse taxării/impozitării,
- de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firmă de către eventuali creditori în cazul existenței unor datorii,
- de a finanța unele afaceri din cadrul grupului fără a se apela la metodele obișnuite (împrumuturi, credite bancare, etc.). În acest fel a fost finanțată cu 5.000.000 euro firma INTERVITT SRL(divizia de vinificație a grupului INTERAGRO), prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip off shore din Insulele Virgine Britanice ce își desfășoară activitatea în Cipru, controlată tot de inculpatul Ioan Niculae".

CITEȘTE AICI ÎNTREG COMUNICATUL DNA

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră