UPDATE. Interdicţie de survol a avionului vicepremierului rus Rogozin deasupra României. "Așteptați răspuns, nemernicilor”

28 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Interdicţie de survol a avionului vicepremierului rus Rogozin deasupra României. "Așteptați răspuns, nemernicilor”

Aşteptat în Transnistria, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a făcut cale întoarsă după ce România a interzis aeronavei în care se afla survolarea spațiului său aerian.

Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat oficial, pentru hotnews.ro, că autorităţile de la Bucureşti nu au fost de acord ca aeronava în care se afla Rogozin să survoleze spaţiul naţional.

„Am fost anunțați că autoritățile României n-au permis avionului la bordul căruia se afla Dmitri Rogozin să ajungă în Republica Moldova. La momentul de față se decide unde va ateriza avionul”, a declarat  şi ambasadorul rus la Chişinău Farit Muhametșin, care îl aștepta pe Rogozin la aeroport, conform agenţiei TASS. 

În replică, Rogozin a comentat decizia pe Twitter, afirmând: „Autoritățile României a supus pericolului pasagerii avionului S7, femei și copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsk. Așteptați răspuns, nemernicilor”, relatează deschide.md.

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu spune că România a procedat corect interzicând survolul aeronavei cu Rogozin. "România a procedat cât se poate de corect. Practic a aplicat o hotărâre a Consiliului European, andorsată și de Parlamentul European care, după anexarea Crimeei de către Federația Rusă, a decis includerea pe o listă de sancțiuni atât a unor companii rusești, dar și a unor demnitari și oameni de afaceri, persoane cu responsabilități politice în statul rus. Dânșii au interdicție de călătorie și din această perspectivă evident că orice fel de călătorie, cu indiferent ce mijloace de transport, este supusă jurisdicției în acest context", a declarat Diaconescu pentru Agerpres.

Conform datelor de la Aeroportul Internațional Chișinău, avionul a fost redirecționat către Minsk, după ce a făcut câteva cercuri deasupra Ungariei, relatează deschide.md.

Înainte de decolare, Rogozin a postat pe Facebook un mesaj în care scrie despre tentativele autorităților moldovenești de a împiedica venirea lui la Chișinău. 

„În Chișinău au încercat să interzică în aterizarea rutei din Domodedovo a companiei S7, cu care planifică să zboare delegația noastră”, a scris el într-o postare pe Facebook.

Rogozin urma să participe în regiunea transnistreană la evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la începutul operațiunii de menținere a păcii pe Nistru.

Autoritățile moldovenești au interzis miercuri mai muiltor artiști ruși și unor politicieni, sosiţi în Republica Moldova de a participa la festivitățile organizate de regimul separatist, la Tighina, cu ocazia a 25 de ani de la prezența forțelor ruse de menținere a păcii în regiune.

Interdicţia a fost aplicată deputatului Dumei de Stat din FR, Pavel Șperov, de la Partidul Liberal-Democrat condus de Vladimir Jirinovski, dar și mai multor artiști, precum Dmitri Dunaev, Liaisan Mingazova, Lidia Muzaleva, Irina Maslova şi Vladimir Gasoian.

În acest sens, Dmitrii Rogozin a solicitat Ambasadei Rusiei la Chişinău să „ia măsurile de rigoare”. 

Ambasadorul rus la Chişinău Farit Muhametșin a fost convocat miercuri la Ministerul moldovean de Externe pentru a i se transmite că participarea oficialilor ruși la aceste manifestații va deteriora relația bilaterală dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

Săptămâna trecută, Ministerul de Externe i-a sugerat delegației ruse, condusă de vicepremierul Dmitri Rogozin, să-și anuleze venirea în Moldova pentru a participa la cea de-a 25-a aniversare de la începutul misiunii de pacificare.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră