ÎNGRIJORĂTOR. 10.000 de medici au plecat din România, până în 2016

17 Oct 2019
ÎNGRIJORĂTOR. 10.000 de medici au plecat din România, până în 2016

Un număr de 10.000 de medici au plecat din România, până în 2016 – arată cel mai recent studiu realizat de către Organizaţia profesională a cadrelor medicale din Uniunea Europeană.

Cercetarea a evidenţiat şi o serie de probleme cu care se confruntă sistemele de sănătate din mai multe state, după cum explică pentru Radio România Actualități medicul Denis Păduraru.

”În Croația, lipsa medicilor și a asistentelor medicale, pe toate segmentele; în Franța, de asemenea, lipsa medicilor. Italia, reducere a fondurilor a îngrijrilor publice de sănătate și chiar pentru unii medici – timp redus de lucru. Diferențe relevante între regiunile italiene privind calitatea și standardele, în special între nord și sud.

În Polonia, lipsa banilor publici. Un sistem național al îngrijirilor de sănătate ostil pentru pacienți și medici.

În România, situația este orientare spre spitale, și nu spre ambulatoriu; sistem supracentralizat în colectarea banilor și a deciziei pentru cheltuirea lor. Lipsa banilor publici, sistemul medical este condus de profesori universitari în medicină și, noi considerăm, prea mulți studenți de medicină și prea multe facultăți de medicină”, a comentat Denis Păduraru.

Cei mai mulţi medici români au plecat în Belgia, Franţa, Germania şi Marea Britanie, pentru motive ce ţin de salarizare, condiţii de lucru şi respectul pacienţilor.

Autorităţile recunosc că nu cunosc numărul real al medicilor care au ales să profeseze în altă ţară.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră