Doar un român din trei a auzit de Holocaustul din România

30 Iul 2015
Doar un român din trei a auzit de Holocaustul din România
Doar o treime din români știe că Holocaustul s-a petrecut și în România, arată un studiu al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel, scrie rfi.ro. Potrivit acestui studiu, trei sferturi din români au auzit insa de Holocaust. Majoritatea celor care știe de Holocaustul românesc consideră că principala vinovată este Germania Nazistă și, mai puțin de un sfert din cei intervievați cred că Guvernul Mareșalului Antonescu este vinovat pentru Holocaustul din România. De altfel, Mareșalul este considerat un patriot și un strateg de mai mult de jumătate din respondenți.

Peste jumătate din cei intervievați cred că Mareșalul Antonescu a fost un patriot și un strateg, dar, în același timp, îl consideră responsabil pentru crime împotriva romilor (46% din respondenți) și împotriva evreilor (30%). Cifrele din acest studiu sunt, însă, mai bune decât cele dintr-o altă cercetare, făcută de institutul Elie Wiesel în 2007. Numărul celor care au auzit despre Holocaust este în creștere cu 12% față de acum opt ani, iar numărul celor care îl consideră vinovat pe Antonescu pentru Holocaustul din România a crescut cu 8%.

Cu toate acestea, interesul românilor față de problema Holocaustului este încă destul de redus, doar 12% dintre cei intervievați declarându-se mult sau foarte mult interesați de subiect. De ce Holocaustul din România nu e bine cunoscut de populație? Alexandru Florian, Directorul Institutului Ellie Wiesel, crede că e vorba despre neasumarea unor pete din istorie.

“Sunt două mari neajunsuri pe care societatea românească nu a reușit să le depășească. Pe de o parte în sistemul educațional, la orele de istorie, tematica Holocaustului, decenii la rând a fost cvasi-inexistentă. Începând cu anii 2000, în manualele de istorie de clasa a saptea, de clasa a unsprezecea, a apărut subiectul exterminării populației evreiești, dar tratat într-o manieră destul de succintă. E vorba în principal de nesumare din cauza unor prejudecăți. Nu e numai cazul României, e cazul și al altor popoare, al altor țări. E foarte greu pentru mentalitatea publică a unui popor să-și asume petele negre. E foarte greu pentru societatea romnească să accepte că a existat o perioadă în care cei care s-au aflat la guvernare, s-au făcut vinovați de crime, de crime împotriva umanității, de anularea democrației”, spune Alexandru Florian, conform rfi.ro. 

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră