UPDATE. Moţiunea de cenzură, aprobată cu 241 de voturi. Guvernul Grindeanu a picat (LIVE VIDEO)

21 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Moţiunea de cenzură, aprobată cu 241 de voturi. Guvernul Grindeanu a picat (LIVE VIDEO)

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis va chema luni la consultări partidele parlamentare, a anunaţat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi, la Antena 3. Imediat după votul la moţiune, reprezentanţii PSD s-au reunit în şedinţă pentru a stabili data şedinţei Comitetului Executiv în care se va discuta propunerea de premier. Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat luni că discuţiile despre un nou guvern vor începe imediat după moţiune şi va propune mai multe variante de premier, deoarece încă simte "usturimea" de la o singură variantă. Cel mai vehiculat nume în PSD de posibil premier este cel al prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.

UPDATE. Ca şi liderul PNL, preşedintele PMP, Traian Băsescu, susţine că PSD şi ALDE au pierdut majoritatea în Parlament. "Dragnea şi Tăriceanu, aţi pierdut! Fără voturile minorităţilor, moţiunea de cenzură nu ar fi trecut. Alianţa PSD-ALDE a pierdut majoritatea. Deci, este normal să piardă şi guvernarea.", scrie Băsescu pe Facebook.

UPDATE. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat oficial că moţiunea de cenzură a fost adoptată cu 241 de voturi pentru şi 10 împotrivă, iar Guvernul Grindeanu demis. Votul Parlamentului va fi adus la cunoştinţa preşedintelui Iohannis pentru demararea procedurilor privind desemnarea unui nou premier. 

UPDATE. Moţiunea de cenzură a fost aprobată cu 241 de voturi pentru din cele 248 exprimate, anunţă Digi 24. Pentru a fi adoptată era nevoie de 233 de voturi. Liderul PNL Ludovic Orban a declarat că "am scăpat de o gaşcă din PSD, Ponta-Grindeanu, dar când vom scăpa şi de cealaltă gaşcă, Dragnea-Olguta-Firea, lucrurile vor intra în normal". El a anunţat consultări în filialele partidului şi în forurile statutare privind calea de urmat. Orban a mai spus că, scăzând minorităţile, PSD-ALDE nu prea mai au majoritate.

UPDATE. Votul s-a încheiat, începe numărătoarea. Victor Ponta a declarat că are speranţă că s-au separat apele între bune şi rele.Tăriceanu anunţă că Remus Borza va fi exclus din ALDE.

UPDATE. Regulamentul şedinţelor comune al Parlamentului prevede la art. 45-46 : "Camera Deputaţilor şi Senatul, întrunite în şedinţă comună, vor stabili de fiecare dată ce procedură de vot vor utiliza, în afara cazurilor în care prin prezentul regulament se stabileşte o procedură de vot obligatorie. Acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret cu bile". Înainte de vot, nu s-a propus ca votul să fie cu bilele la vedere, decizia fiind luată în şedinţa grupurilor reunite PSD-ALDE.

UPDATE. Începe votul la moţiune. Primii care votează sunt deputaţii. Victor Ponta a votat cu bilele la vedere, împotriva moţiunii. Şi Remus Borza de la ALDE a votat împotrivă, cu bilele la vedere.

UPDATE. Premierul Grindeanu a revenit la microfon. El spune că a auzit aluzii, acuze nefondate şi insinuări legate de negocieri politice înainte de moţiune."Ce luptă a avut Liviu Dragnea cu Sistemul în aceste luni, în afară de celebra OUG 13? A jucat cineva de-aici tenis cu Sistemul? A mângâiat cineva ghiţul Sistemului ca să scape de dosare?", a spus Grindeanu. "Singurele lucruri clare sunt promisiunile făcute de Dragnea mie, lui Victor Ponta şi altora. Nu am negociat cu absolut nimeni şi nu am intrat în negocieri împotriva interesului naţional", a continuat el. Grindeanu a cerut vot secret, nu cu bilele la vedere. El speră ca această aventură să se termine cu bine şi PSD să rămână la guvernare.

UPDATE. Liderul PMP, Traian Băsescu, şi-a început discursul foarte scurt cu o glumă.  "Liviule, îmi dai nişte minute în plus?". După care a afirmat că PSD si ALDE se dovedesc inapte pentru guvernare. "Indiferent de rezultatul votului, drumul pe care trebuie să-l luaţi e în Opoziţie!", a conchis Băsescu.

UPDATE. Liderul minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a anunţat că deputaţii grupului vor vota fiecare după cum crede de cuviinţă.

UPDATE. Varujan Vosganian (ALDE) a spus că e bizar că Opoziţia nu votează o moţiune împotriva Guvernului." Este un gest de responsabilitate politică votarea moţiunii de cenzură, nu de iresponsabilitate", spune Vosganian. El l-a încredinţat pe Grindeanu că toţi parlamentarii ALDE vor vota pentru moţiune.

UPDATE. Şi reprezentantul USR, deputatul Dan Varna, spune că moţiunea este o reglare de conturi între găştile din PSD. El a acuzat o serie de erori si slăbiciuni ale guvernului Grindeanu pentru care acesta trebuie să plece, după ce a fost instalat cu girul PSD şi ALDE. 

UPDATE. Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, spune că PSD e incapabil de o guvernare de tip european. Ea acuză PSD si ALDE că au împins România în trei crize de la începutul anului: propunerea unui interpus ca premier, ordonanţa 13 şi retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu. Ea acuzat sărăcirea judeţului Teleorman şi a spus că acesta este un exemplu despre ce ar putea face liderul PSD în cazul României. Turcan spune că disputele dintre cele două tabere seamănă cu o reglare de conturi în stil mafiot. Liderul PNL a anunţat că aşteaptă demisiilor tuturor şi că PNL nu va vota moţiunea.

UPDATE. Liviu Dragnea a luat cuvântul şi spune că nu e o zi fericită pentru el, mai ales după ce l-a ascultat pe premierul Grindeanu. El spune că vrea să oprească o guvernare care nu şi-a asumat programul şi promisiunile din campanie. Dragnea a susţinut că premierul si guvernul căruia i-au încredintat programul, nu a performat, nu a mers rău, ci binişor. dar nu a fost cum a sperat şi s-a angajat în campanie. Să lăse lucrurile aşa, ar fi insemnat să eşueze şi să se păcălească singuri, a mai spus liderul PSD. El a admis că nu se aştepta nimeni ca premierul să reacţioneze cu asemenea îndărătnicie şi rea credinţă. Liderul PSD a etichetat alianţa cu UDMR, drept una toxică, şi a spus că a renunţat la ea după alegerile din decembrie 2016. El şi-a asumat faptul că a crezut în Grindeanu, dar ii transmite că a ajuns premier datorită votului statutar de PSD şi ALDE, aceleaşi care i-au retras sprijinul politic. Dragnea a mai spus că tabara Grindeanu-Ponta a promis lucruri irealizabile la "întâlnirile nocturne" în care căutau sprijin politic în partid. "La toate întâlnirile nocturne despre ce s-a discutat? Despre funcţii, despre dregătorii, despre ministere şi despre câteva afaceri, poate", a spus Dragnea, adăugând că nu s-a spus nimic despre români şi România. El a răspuns cu întrebări retorice la acuzaţiile că este prea autoritar în partid. "Sunt autoritar pentru că am spus să separăm politica de servicii?", s-a întrebat Dragnea. "Luni şi marţi, preşedintele executiv al PSD şi preşedintele comisiei de control SRI din Parlament au fost chemati la DNA, asa ca martori, altul (Darius Valcov - n.red.) a fost luat cu mascaţii de acasă. Nu e o coincidenţă. Asta e calea de urmat, ţara să rămână captivă unor forţe care nu participă în alegeri?", a adăugat Dragnea. El a mai spus că sub conducerea sa PSD nu va face alianţe toxice subterane şi a cerut parlamentarilor să voteze moţiunea care "ne doare" pe toţi.

UPDATE. Premierul Grindeanu îşi prezintă punctul de vedere. El a reamintit că Liviu Dragnea i-a cerut să fie premier şi acum nu înţelege de ce atâta scandal în PSD la 6 luni dupa ce au câştigat alegerile la un scor zdrobitor, iar economia merge bine. "De ce vrem să ajungem la mâna preşedintelui Iohannis?", s-a întrebat Grindeanu. "Sunt membru PSD de 21 de ani. Mă aflu în cel mai de neînţeles mnoment când Liviu Dragnea a depus o moţiune împotriva propriului Guvern. Nu înţeleg de ce", a adăugat el. El este convins că evoluţia ulterioară a lucrurilor îi vor da dreptate pentru că a refuzat să demisioneze din fruntea Guvernului. Grindeanu şi-a prezentat scuze că România trece printr-un astfel de moment.

 

UPDATE. UDMR a anunţat că nu va participa la dezbaterea şi votarea moţiunii. Senatorul PSD Mihai Fifor citeşte din nou moţiunea în plen.

 

UPDATE. A început şedinţa Parlamentului pentru dezbaterea moţiunii, cu 20 de minute mai târziu decât se anunţase. Şedinţa este condusă de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Anterior, conducerea PSD si ALDE a decis ca parlamentarii din cele două partide să voteze cu bilele la vedere. Înainte de votarea moţiunii, Guvernul are la dispoziţie 30 de minute pentru a-şi spune punctul de vedere, iar toate grupurile parlamentare 40 de minute.

UPDATE. Liderul PNL, Ludovic Orban, a dat asigurări că liberalii nu vor vota moţiunea. "Personal, îmi doresc ca PSD-ul lui Dragnea să trimită acasă PSD-ul lui Grindeanu. (...) Stăm în sală și nu votăm'', a  mai spus Orban. Potrivit unor surse liberale, citate de TVR, maxim 1 sau 2 parlamentari liberali ar putea să nu respecte directiva partidului, de a participa la ședință şi de a nu vota.

UPDATE. Premierul Grindeanu a declarat înainte de şedinţa Parlamentului că a discutat cu liderul PSD, Liviu Dragnea, care i-a cerut încă o dată să demisioneze. Premierul spune însă că a refuzat. "Dânsul vrea să rişte, aşa că mergem la vot", a declarat Grindeanu. Şi Victor Ponta a confirmat discuţiile cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, care nu s-au finalizat cu vreun compromis. Ponta a mai spus că va vota la vedere, contra moţiunii de cenzură.

 

*********************************************************

Luptă strânsă între taberele Dragnea şi Grindeanu, miercuri, înainte de începerea dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură, dar cu toate acestea ambele sunt optimiste. Liviu Dragnea spune că moţiunea va trece, iar Grindeanu că îşi va păstra postul de premier, după ce negocierile cu UDMR au eşuat.

Liderii PSD s-au întâlnit, aseară, la un hotel din Bucureşti, iar după miezul nopţii când s-au încheiat discuţiile, Liviu Dragnea a declarat că moţiunea de cenzură va trece. „Sunt realist. Mâine trece moţiunea”, a spus Liviu Dragnea.

Miercuri dimineaţă, în timp ce grupurile parlamentare reunite ale PSD şi ALDE au fost convocate într-o şedinţă, premierul Sorin Grindeanu a venit la Parlament şi a avut o întâlnire fulger cu Victor Ponta şi fostul lider ALDE, Daniel Constantin.

Între timp, după eşecul negocierilor cu UDMR, calculele se fac în jurul grupului minorităţilor. Liderul grupului, Varujan Pambuccian, a anunţat ieri că fiecare dintre cei 17 parlamentari va vota conform propriei conştiinţe. Surse politice au declarat pentru hotnews.ro ca Liviu Dragnea şi-ar fi asigurat susţinerea multora dintre cei 17.

Lor li se adaugă ministrul demisionar al Culturii, Ionuţ Vulpescu, care, deşi nu a semnat moţiunea, o va vota. "Nu am semnat Moțiunea de Cenzură. Asta nu înseamnă că nu-mi voi face datoria față de partidul din care fac parte, deși nu ard de nerăbdare să-mi dau un nemeritat vot de blam, ca o umilință publică", scrie  Ionuţ Vulpescu, pe Facebook.

Alte stiri din Politic

Ultima oră