Grigore Leșe și lăutarii din Gorj, alături de antropologul Vintilă Mihăilescu. Concert caritabil la Sala Radio: „Cântece care ne-au însoțit istoriaˮ

18 Iul 2019
Grigore Leșe și lăutarii din Gorj, alături de antropologul Vintilă Mihăilescu. Concert caritabil la Sala Radio: „Cântece care ne-au însoțit istoriaˮ

Profesorul şi antropologul Vintilă Mihăilescu are nevoie de ajutorul nostru. În luna septembrie 2018 a fost diagnosticat cu leucemie acută mieloblastică, un tip de cancer agresiv al sângelui. Transplantul este singura șansă de supraviețuire și se poate efectua în Franța. Costurile pe care le presupun internarea, tratamentul și transplantul sunt de minimum 250.000 Euro. Muzicianul Grigore Leşe, alături de lăutarii din Gorj, organizează marți, 23 iulie, de la 19:00, la Sala Radio din Bucureşti, un concert caritabil pentru a veni în sprijinul reputatului antropolog Vintilă Mihăilescu.

„Satele noastre sunt locuite de oameni care costoresc cazane, de rudari care fac linguri de lemn și fuse, de lăieți care fac căldări și de tismănari. Aceștia din urmă sunt muzicanții satului, cei care însoțesc drumul oamenilor de la naștere până la moarte. Ce știu acești oameni cel mai bine să facă? Să cânte. Și cântă de dimineața până seara. Din asta trăiesc. Dar, cu toate că ar fi meritat să trăiască boierește din cântat, trăiesc modest iar viața de multe ori le este împovărată. Lăutarii se potrivesc cu muzica lor, cu timbrul vocal, trăsăturile de arcuș, ritmurile melodiilor, mișcările discrete ale trupului fac din ei adevărați profesioniști. Și arătarea lor se potrivește cu muzica. Cântatul este viața lor. Cântă orice pentru oricine. Nu au uitat rânduiala de la trecerea pragurilor, cântă la botezuri, nunți, înmormântări. Cântă doine, cântece strofice, balade, hore, sârbe, cântece de lume. Lăutarii vehiculează un repertoriu cu origini din cele mai variate. Cântă balade, muzică sătească și orășenească, provenind din cântecul de lume greco-turco-perso-arab, romanța rusească, ungurească și națională, dansurile de salon.”, spune muzicianul Grigore Leșe.

Toate donațiile vor fi direcționate către Magicamp care gestionează fondurile necesare tratamentului domnului profesor Vintilă Mihăilescu.

Biletele pot fi procurate pe iaBilet.ro, bilet unic – 30 lei. Parteneri în organizarea evenimentului sunt Societatea Română de Radiodifuziune, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România București FM și Fundaţia Calea Victoriei.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră