Ce greşeli trebuie să evitaţi pe timp de caniculă

19 Iul 2015
Ce greşeli trebuie să evitaţi pe timp de caniculă
Specialiştii ne sfătuiesc ce trebuie să facem pentru a suporta temperaturile caniculare. Important este să evităm cele mai frecvente greşeli care se fac atunci când este caniculă pentru a nu ne pune în pericol viaţa.

Şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, a acordat un interviu RFI în care ne sfătuieşte cum trebuie să ne îmbrăcăm, ce trebuie să mîncăm şi să bem atunci cînd temperatura în termemotru sare de 35-36 de grade.

"Trebuie ca în intervalul 11-18 să nu stăm în soare, să nu facem efort fizic în soare, să nu facem activităţi care să presupună efort fizic. Dacă totuşi activităţile ocupaţionale ne obligă să petrecem mai multă vreme în căldura de afară, atunci vom purta îmbrăcăminte amplă, vaporoasă, lejeră, de culoare deschisă, din fibre naturale, in, bumbac, mătase naturală. Capul va fi protejat cu pălărie de soare, şapcă sau umbrelă. Ochii vor fi protejaţi cu ochelari de soare, care chiar să protejeze", ne sfătuieşte Alice Grasu.


De asemenea, ea spune că în zilele caniculare este  foarte important regimul alimentar şi în mod special, hidratarea organismului. "Se vor consuma fructe şi legume proaspete, care au un conţinut mare de apă, pepene roşu, pepene galben, prune, struguri, roşii. De asemenea, se vor consuma alimente hipocalorice. Se va renunţa la alimentele care au multe proteine", spune şefa Ambulanţei Bucureşti Ilfov.

Cât priveşte consumul de lichide acesta trebuie să fie  între un litru şi jumătate şi doi litri de lichide pe zi. "Când spun lichide spun apă minerală, apă plată, sucuri naturale mai puţin îndulcite, ceai mai puţin îndulcit sau neîndulcit. Se vor evita băuturile cu conţinut ridicat în cofeină, băuturile alcoolice cu desăvârşire şi băuturile foarte dulci", mai spune Alice Grasu.

Ea a vorbit şi despre cea mai frecventă greşeală pe timp de caniculă. "Multe dintre persoanele care solicită serviciile de urgenţă sunt şi persoane care au afecţiuni cronice preexistente, care nu-şi iau medicaţia la timp, nu ţin cont de indicaţiile pe care tocmai le-am amintit şi atunci prezintă acele lipotimii în loc public, uneori chiar sincope, prin agravarea afecţiunii de bază", a explicat Alice Grasu. 

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră