Greenpeace: Pretinsa diminuare a tăierilor ilegale de păduri se vede doar din birou

28 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Greenpeace: Pretinsa diminuare a tăierilor ilegale de păduri se vede doar din birou

Pretinsa diminuare a fenomenului tăierilor ilegale se vede doar din birou, avertizează organizaţia Greenpeace România. Conform acesteia, în teren tăierile ilegale afectează suprafețe mari și produc inclusiv distrugerea ultimelor păduri virgine ale Europei.

"Un voluntar a semnalat cu ajutorul www.salvezpadurea.ro posibile tăieri ilegale în zona lacului Vidraru, în bazinul râului Cumpăna, iar acestea au fost confirmate în teren de Garda Forestieră Ploiești. Ca urmare au fost aplicate două sancțiuni contravenționale în cuantum de 12 000 lei și va fi deschis un dosar penal pentru tăierea ilegală de arbori", anunţă organizaţia pe pagina sa de internet.

Organizaţia de protecţie a mediului aminteşte că anul trecut, timp de o lună, a organizat o tabără în aceeași zonă a lacului Vidraru, unde, alături de voluntari din 14 țări, a documentat distrugerea a 38,3% din pădurile virgine din bazinele râurilor Cumpăna și Cumpănița . În ultimii zece ani, doar în aceste două văi care înainte adăposteau 2.575 hectare de păduri virgine, au fost distruse 985 de hectare.

Greenpeace cere în continuare Ministrului Apelor și Pădurilor din România să aplice de urgență  moratoriul instituit prin lege asupra oricărei forme de intervenție în pădurile care încă se pot califica pentru a fi incluse în Catalog.

„Eforturile din teren ale Gărzilor Forestiere și ale tuturor instituțiilor de control, dar și acelea ale voluntarilor pentru protejarea pădurilor trebuie susținute de o legislație eficientă. Astăzi se dezbate în comisiile parlamentare legea privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice”, spune Valentin Sălăgeanu, coordonatorul campaniei de păduri și biodiversitate în cadrul Greenpeace România. Până acum 3.700 de persoane au trimis un mesaj prin care le cerem să pedepsească în continuare aspru tăierile ilegale.

Organizaţia îi îndeamnă pe toţi cei interesaţi de protejarea pădurile să se implice  fie prin semnalarea unor tăieri de arbori suspecte de a fi ilegale pe www.salvezpadurea.ro, fie prin folosirea aplicației pentru mobil Inspectorul Pădurii. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră