Ce NU a spus GABRIEL OPREA la prima declaraţie de presă făcută la şase zile de la momentul accidentului

26 Oct 2015
Ce NU a spus GABRIEL OPREA la prima declaraţie de presă făcută la şase zile de la momentul accidentului
Gabriel Oprea, ministrul de Interne în funcţie, a ieşit astăzi - după cum a explicat chiar domnia-sa, ca urmare a solicitării preşedintelui Klaus Iohannis-  la şase zile de la momentul accidentului într-o declaraţie de presă scurtă şi fără întrebări de la jurnalişti. Dincolo de precizările făcute, susţinute, bineînţeles, de faptul că există o anchetă în desfăşurare, Gabriel Oprea  NU a spus, fără să intre în detalii privind misiunea pe care o avut-o când s-a întâmplat tragedia- de unde venea,  unde se ducea şi dacă avea nevoie de coloană oficială pentru o astfel de misiune. Aşa, cu subiect şi predicat, fără a intra în amănuntele care ţin de siguranţa naţională.

 În plus, dacă în comunicatul Poliţiei Capitalei din 2 octombrie se preciza că, cităm: „Imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la fața locului și au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, polițistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgență București. Ministrul afacerilor interne a comunicat cu secretarul de stat Raed Arafat si cu ceilalti decidenți din conducerea MAI, pentru intervenția de urgență a echipajelor SMURD și informarea permanentă în legatura cu evolutia situatiei. S-a ținut legatura cu echipajele SMURD si cu Spitalul Universitar, iar ministrul de interne a fost permanent informat“, potrivit oficialilor din poliţie. 

 Ce a explicat astăzi ministrul Gabriel Oprea: 

Astăzi, ministrul a explicat de ce nu a ieşit imediat după accidentul din 20 octombrie să facă ceva declaraţii- din respect pentru familia poliţistului mort şi pentru suferinţa acestora, apoi a recunoscut că NU  a oprit la locul tragediei, motivând că nu a ştiut de accident şi că poliţiştii care îl însoţeau în ceallată maşină şi care au rămas la locul tragediei, aui făcut semn maşinii în care se afla ministrul Oprea să-şi urmeze traseul. 

       „La un moment dat, coloana s-a oprit. Nu am știut de ce. Eu nu am văzut accidentul. Nu am știut că este vorba despre un accident. Am văzut doar mașina de poliție din față oprită și pe cei doi polițiști coborând și alergând. Unul dintre ei ne-a făcut semn să continuăm deplasarea și mașina în care mă aflam a pornit de pe loc. Mașina de poliție și cei doi colegi rămăseseră acolo. Abia după ce depășisem locul accidentului, am aflat ce s-a întâmplat. Am comunicat imediat cu șefii de structuri din MAI, pentru intervenția de urgență a echipajelor SMURD și le-am solicitat să fiu permanent informat cu privire la ceea ce se întâmplă. Echipajul SMURD a ajuns la locul accidentului în mai puțin de patru minute. Din păcate, colegul nostru nu a putut fi salvat“

Gabriel Oprea şi-a exprimat apoi regretul pentru pierdearea poliţistului Bogdan Gigină, explicând că „nimic din ceea ce spunem sau facem nu poate alina suferința părinților lui, a soției, nu poate mângâia o familie care trece printr-o astfel de dramă. Ca tată, știu că nu există cuvinte sau gesturi care să poată cuprinde această suferință.Din respect pentru familia îndurerată, am ales să nu fac declarații publice imediat după accident sau înaintea înmormântării“

A explicat apoi, că „Poliția Capitalei a oferit, printr-un comunicat de presă, informații legate de circumstanțele în care s-a petrecut accidentul, de misiunea respectivă, de traseul urmat și alte astfel de detalii operative aflate în responsabilitatea Poliției.  Acel comunicat a precizat și faptul că s-a deschis o anchetă penală, astfel încât, ulterior acestuia, nu puteam oferi public alte răspunsuri sau informații“

        
               Gabriel Oprea susţine că a a pus cu promptitudine la dispoziţia Parchetului toate informaţiile 

„Am ales să acord prioritate faptului că Ministerul de Interne și structurile subordonate pun la dispoziția Parchetului, cu promptitudine, toate informațiile solicitate și că în tot acest timp respectăm regula de a nu comunica referitor la circumstanțe, descrieri și detalii ale unor fapte care sunt cercetate de Parchet. Accidentul s-a petrecut în seara zilei de 20 octombrie, în timpul unei deplasări desfășurate în interes profesional.  Detaliile referitoare la aceasta deplasare au fost deja puse la dispoziția Parchetului.

     „În ceea ce privește speculațiile potrivit cărora în activitatea mea aș fi încălcat legea sau aș fi utilizat dispozitiv de însoțire în trafic fără temei legal, vreau să vă asigur că acestea sunt complet nefondate. MAI și structurile subordonate acordă sprijin activ pentru desfășurarea anchetei și vom pune în continuare la dispoziția Parchetului toate documentele și informațiile solicitate. Acestea sunt precizările pe care le pot face, public, la acest moment. Vreau să îi asigur pe toți colegii mei și pe toți partenerii instituționali ai MAI că, în calitate de vicepremier pentru securitate națională și ministru al afacerilor interne, voi continua să îmi fac în mod responsabil datoria, voi continua să îi sprijin, pe ei și familiile lor și mă voi bate, ca întotdeauna, pentru drepturile lor. Transmit din nou regretul și compasiunea mea familiei lui Bogdan. Și, așa cum nimic nu este mai presus de viață, nimeni nu este mai presus de lege“, a concluzionat Oprea. 

Ce a declarat Poliţia Capitalei, în comunicatul din 20 octombrie

  
„Polițistul se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu specifice Poliției Rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil și fix de fluidizare a traficului rutier în municipiul Bucureşti, asigurând deplasarea în siguranță, a unei coloane oficiale, precum și a celorlalți participanți la trafic.

Coloana oficială a viceprim–ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, de care demnitarul beneficia in condițiile legii, se deplasa cu o viteză adaptată la condițiile meteo și de trafic existente, pe traseul Băneasa – P-ța. Presei Libere – Arcul de Triumf – P-ța. Charles de Gaulle – P-ța. Victoriei – Bd. Uranus – Str. Știrbei Vodă, dupa ce acesta participase la o activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice.

Imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la fața locului și au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, polițistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgență București. Ministrul afacerilor interne a comunicat cu secretarul de stat Raed Arafat si cu ceilalti decidenți din conducerea MAI, pentru intervenția de urgență a echipajelor SMURD și informarea permanentă în legatura cu evolutia situatiei. S-a ținut legatura cu echipajele SMURD si cu Spitalul Universitar, iar ministrul de interne a fost permanent informat.

La locul producerii accidentului existau elemente de semnalizare a lucrării, dar cu privire la modul în care erau amplasate, dacă respectau sau nu normativele legale, urmează a se stabili pe parcursul anchetei aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Menționăm că toate circumstanţele producerii accidentului fac în prezent obiectul unui dosar penal, aflat în competența procurorilor. Întregul colectiv al Poliției Capitalei este alături de familia colegului nostru, fiind profund îndurerat de tragicul eveniment“

Politistul de 28 de ani si-a pierdut viata marţi seara

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a decedat marţi seară, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală.

Şeful Serviciului de Presă al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, declara că groapa în care a căzut poliţistul cu motocicleta era semnalizată, în zonă având loc lucrări la carosabil. Sarca a precizat că poliţistul se afla în misiune şi se îndrepta către o zonă în care ar fi urmat să fluidizeze circulaţia.

Surse judiciare au declarat că în acest caz procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar de cercetare penală în care s-a început urmărirea in rem, pentru fapta de ucidere din culpă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră