ULTIMĂ ORĂ. Gabriel Berca, fost consilier prezidenţial, în arest preventiv pentru 30 de zile

24 Iul 2015
ULTIMĂ ORĂ. Gabriel Berca, fost consilier prezidenţial, în arest preventiv pentru 30 de zile
Magistrații Curții de Apel (CA) Bacău au admis astăzi cererea procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a fostului ministru de Interne, acuzat de trafic de influenţă.  Reamintim că Berca s-a aflat la conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru 78 de zile, mai exact din 9 februarie 2012 până pe 27 aprilie 2012, odată cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu. A fost apoi consilier prezidenţial, până în 2014.

De ce este acuzat Berca

Direcția Națională Anticorupție a informat, joi, că procurorii l-au reținut pe Gabriel Berca, senator la data faptei, pentru trafic de influență, urmând să fie prezentat Curții de Apel Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Fostul ministru Gabriel Berca este acuzat că în perioada 2010-2012, prin intermediul unui deputat, la acea vreme, Mihai Banu, ar fi primit de la patronul unei firme din Bacău peste 180 de mii de euro. Banii au fost dați de Viorel Rusu, unul dintre reprezentanții firmei, în mai multe tranșe, urmând ca Berca să folosească o parte din sumă pentru PDL, partidul din care făcea parte. În schimb, fostul ministru Gabriel Berca, susțin anchetatorii DNA. „în calitate de senator în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a Partidului Democrat Liberal trebuia să-şi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani Primăriei comunei Ardeoani jud. Bacău, necesare achitării lucrărilor de construcţie în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei executate în beneficiul comunei de acea firmă“, precizează sursele citate.

Cine este Gabriel Berca

Gabriel Berca este inginer, licenţiat în 1994 al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor al Universităţii Politehnice din Bucureşti. Înainte de a intra în administraţia de stat a lucrat ca inginer proiectant (1995-2000 la SC Robinete SA), director de marketing al publicaţiei Monitorul de Bacău (2000), director de vânzări la firma SC Prod Cressus SA (2001-2004), iar în 2004 a fost consilier al directorului general al SC CET SA din Bacău. În 2005, după ce a devenit prefect de Bacău, a absolvit cursuri de formare specializată la Institutul Naţional de Administraţie (INA) din Bucureşti şi la Şcoala Naţională de Administraţie ENA din Paris, Franţa. A urmat în 2006-2007 cursurile unui master în domeniul Management şi Legislaţie, la Universitatea "Gheorghe Asachi" din Iaşi.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră