FRF dă un ULTIMATUM Primăriei Capitalei. Anunțul făcut de Răzvan Burleanu

01 Mar 2016 | scris de Veronica Micu
FRF dă un ULTIMATUM Primăriei Capitalei. Anunțul făcut de Răzvan Burleanu

Burleanu spune că România riscă să piardă organizarea celor patru meciuri de la Euro 2020, dacă stadionul nu va fi redeschis.

”Săptămâna trecută am trimis Consiliului General al Capitalei o scrisoare deschisă în care am solicitat să se alăture inițiativei noastre și să determine Primăria Capitalei să-și asume răspunderea, alături de FRF, pentru organizarea meciurilor de pregătire ale echipei naționale pe Arena Națională. Vedem însă că lucrurile se mișcă foarte greu, iar timpul ne presează. La finalul săptămânii, OUG nr. 52/2015 privind modificarea și completarea Legii 307 a primit votul plenului Parlamentului României. Deci, în acest moment, avem confirmarea temeiului legal pe baza căruia primăria poate să redeschidă stadionul”, a declarat președintele FRF, ieri, la Casa Fotbalului.

”Între timp, a ajuns în România și rezultatul testului realizat pe materialul din copertină de un laborator italian care, spre deosebire de cel din România, este recunoscut pe plan european. Ținând cont de toate aceste elemente, îi solicit public încă o dată primarului interimar al Capitalei, domnul Răzvan Sava, să își asume, alături de FRF, responsabilitatea organizării meciurilor echipei României pe Arena Națională. În acest moment, litera și spiritul legii ne spun că ne putem asuma responsabilitatea redeschiderii Arenei Naționale”, a continuat Burleanu, potrivit frf.ro.

”Noi, ca organizatori, am discutat în repetate rânduri cu instituțiile abilitate și am primit toată susținerea pentru mărirea dispozitivului de jandarmi, sporirea numărului de filtre de control împotriva materialelor pirotehnice, creșterea numărului de pompieri și stwarzi care se vor afla în incinta stadionului. Propun Primăriei Capitalei să dea în administrare stadionul Arena Națională Federației Române de Fotbal. Așa cum ne-am priceput ca în mai puțin de doi ani să transformăm o instituție care producea un deficit de 4 milioane de euro într-una profitabilă, fără să includ aici prima de calificare, vă garantez că vom fi capabili să aducem și Arena Națională pe profit. Așteptăm până marți, la prânz, un răspuns din partea Primăriei cu privire la redeschiderea Arenei Naționale. Altfel, vom disputa meciul cu Spania la Cluj-Napoca și vom transforma orașul într-o capitală a fotbalului românesc”, a mai spus președintele FRF.

Sava: Derogările de la lege existau doar pe vremea lui Ceaușescu

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, susține, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că Arena Națională nu are autorizație de securitate la incendiu, afirmând că IGSU "încearcă să arunce pisica", iar singurii care pot schimba "normativul" care stabilește dacă tipul de material folosit pentru construirea acoperișului este sigur sau nu este MDRAP.

"Am văzut că în ultima vreme foarte mulți fac presiuni pentru deschiderea stadionului Arena Națională. Vreau să fac câteva precizări. Stadionul nu are autorizație de securitate la incendiu. Conform legii, nu putem organiza evenimente sportive fără această autorizație. Am văzut că cei de la IGSU încearcă să arunce pisica, spunând că se pot organiza evenimente și în aceste condiții, cu asumarea răspunderii de către Primăria Municipiului București. Eu știu că derogările de la lege existau doar în vremea lui Ceaușescu. Nu am auzit ca într-un stat de drept să existe acest concept, adică acolo unde legea prevede ceva, tu să o ignori și să faci excepție", a scris Sava.

El precizează că a cerut IGSU "în mod expres" să spună dacă sunt îndeplinite condițiile legale pentru a desfășura activități și dacă strângând acoperișul și limitând astfel riscurile sunt îndeplinite condițiile legale.

"Nu am primit niciun răspuns scris. Am avut întâlniri cu domnul vicepremier Vasile Dîncu și domnul ministru Petre Tobă.

Înțeleg că un guvern tehnocrat nu își poate asuma răspunderea politică, dar ei pot, conform legii, să își asume rezolvarea problemei stadionului Național Arena. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este autoritatea reglementatoare pe acest domeniu. El poate schimba sau nu normativul care stabilește dacă tipul de material folosit pentru construirea acoperișului este sigur sau nu. Au posibilitatea legală să facă acest lucru. În funcție de acest normativ vom știi dacă putem juca cu acoperișul acesta sau dacă va trebui să îl dăm jos și să facem astfel stadionul funcțional", spune Sava.

"Vreau ca bucureștenii să înțeleagă că voi respecta legea. Nu o voi încălca chiar dacă și eu mi-aș dori să văd meciuri desfășurându-se în București. Propunerea celor de la IGSU de a juca pe Arena Națională pe propria răspundere nu o pot lua în seamă. O calific ca fiind neprofesionistă și în afara cadrului legal. Legea este lege, iar eu nu pot aplica principiul 'merge și asa'.

Am văzut cu toții ce a însemnat pentru România acest principiu. Am văzut ce s-a întâmplat în București, când s-a mers pe principiul 'lasă că merge și asa'. În concluzie, Arena Națională va rămâne închisă până când va avea toate autorizațiile necesare", a mai scris Sava.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră