O doctoriţă din România se declară „umilită” în Franţa. Cine are dreptate?

11 Iul 2015
O doctoriţă din România se declară „umilită” în Franţa. Cine are dreptate?
Ar fi trebuit să deschidă luna aceasta un cabinet în regiunea aflată în plin proces de deşertificare medicală. Dar în ultimul moment totul s-a dat peste cap, iar doctoriţa venită din România pentru a lucra în Franţa s-a declarat „umilită” de Consiliul Ordinului Medical, scrie Ouest-France, preluat de 20minutes.fr.

Povestea s-a petrecut în satul Damvix, din regiunea Vendee, unde 750 de locuitori au rămas fără medic din decembrie. În toată regiunea mai sunt nouă generalişti la 16.400 de locuitori, dintre care doi sau trei sunt pe punctul de a se pensiona, explică primarul din Damvix.

El a crezut că a găsit o soluţie. În februarie a plecat în România, unde a recrutat un medic de urgenţe, o doctoriţă în vârstă de 40 de ani, celibatară, care a acceptat să vină să se instaleze în Franţa, în baza unui contract.

Damvix a cheltuit 50.000 de euro pentru cabinet şi locuinţa doctorinţei.

După sosirea ei la început de iunie, doamna doctor, care cunoştea destul de bine limba franceză, a luat lecţii de stăpânire a computerului (CPAM).

Apoi s-a dus la Ordinul Medical, pentru înscriere, dar acolo totul s-a dat peste cap.

După interviul la care au venit s-o chestioneze zece medici, s-a declarat „prăbuşită”. Consiliul, care a apreciat că în plan medico-administrativ cunoştinţele sale sunt insuficiente, i-a cerut să facă un stagiu de pregătire de medicină generală timp de o lună, potrivit declaraţiilor primarului.

„Umilită”, doctoriţa a preferat să se întoarcă în România.

Ordinul Medical afirmă că pur şi simplu a aplicat un articol din regulamentul său, propunându-i o asistenţă în formare, cum s-a mai procedat şi cu un alt medic român dintr-o altă localitate, argumentând că aceasta nu avea niciun fel de pregătire organizaţională cu specific francez. Cine are dreptate în această poveste, rămâne să judecăm fiecare dintre noi. Cert este că localitatea franceză o ia de la capăt cu căutarea unui medic.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră