Fostul asociat a lui Hunter Biden a confirmat că Joe Biden „a mințit” despre cunoștințele cu privire la afacerile fiului sau

01 Aug 2023
Fostul asociat a lui Hunter Biden a confirmat că Joe Biden „a mințit” despre cunoștințele cu privire la afacerile fiului sau

„Joe Biden a fost „marca” pe care fiul său a vândut-o în întreaga lume pentru a îmbogăți familia Biden”, spune președintele Comisiei de Supraveghere a Camerei, James Comer, scrie FoxNews

Președintele Comisiei de Supraveghere a Camerei, James Comer, a declarat că martorul Devon Archer a confirmat în apariția sa de luni că președintele Biden „a mințit poporul american când a spus că nu știe despre afacerile fiului său și că nu este implicat”.

Comentariile lui Comer vin după ce Archer, un fost asociat de afaceri și prieten de multă vreme al lui Hunter Biden, a depus mărturie în fața Comitetului de Supraveghere al Camerei într-o audiere cu ușile închise. 

Archer a spus că Hunter l-a pus pe tatăl său, pe atunci vicepreședintele Joe Biden, să vorbească la telefon în timp ce se întâlnea cu partenerii de afaceri de cel puțin 20 de ori. Archer a descris modul în care Joe Biden a fost pus să vorbească la telefon pentru a vinde „marca”.

„Joe Biden a fost „marca” pe care fiul său a vândut-o în întreaga lume pentru a îmbogăți familia Biden”, a spus Comer. „Când Joe Biden era vicepreședinte al Statelor Unite, s-a alăturat meselor lui Hunter Biden cu asociații săi de afaceri străini în persoană sau prin telefon de peste 20 de ori”.

„Când proprietarul companiei Burisma s-a confruntat cu presiuni din partea procurorului ucrainean care investighează compania pentru corupție, Archer a mărturisit că directorii Burisma i-au cerut lui Hunter să „sune la Washington DC” după o ședință a consiliului de administrație Burisma din Dubai”, a continuat Comer.

„De ce a mințit Joe Biden pe americanii despre afacerile familiei sale și despre implicarea lui?” a intrebat el. „Se pune întrebarea ce altceva ascunde de poporul american”.

Comer a spus că Comisia pentru Supraveghere și Responsabilitate a Camerei „va continua să urmărească traseul banilor lui Biden și să intervieveze martorii pentru a determina dacă străinii i-au vizat pe Biden, dacă președintele Biden este compromis și corupt și securitatea noastră națională este amenințată”.

Archer, care a făcut parte din consiliul de administrație al companiei ucrainene de gaze naturale Burisma Holdings alături de Hunter începând cu 2014, a declarat parlamentarilor că valoarea adăugării lui Hunter în consiliu este de a construi „marca” companiei.

Archer, conform lui Comer, a confirmat că vicepreședintele de atunci Joe Biden era „marca”.

Archer a mărturisit, de asemenea, că „Burisma ar fi ieșit din afacere dacă „marca” nu i-ar fi fost atașată”. 

Archer a spus că crede că Hunter Biden este în consiliu și „marca Biden” a contribuit la longevitatea lui Burisma, potrivit biroului lui Comer, și a sugerat că oamenii ar fi fost „intimidați să se încurce cu Burisma în mod legal din cauza mărcii Biden”.

Între timp, Archer a mărturisit despre o interacțiune în decembrie 2015, care a implicat CEO-ul Burisma, Mykola Zlochevsky, și Vadym Pozharski, un director al companiei.

Archer a spus că Zlochevsky și Pozharski „au făcut presiuni constante asupra lui Hunter Biden pentru a obține ajutor de la Washington” pentru a-l destitui pe procurorul ucrainean Viktor Shokin. Shokin investiga Burisma pentru corupție.

Potrivit sursei, Archer a mărturisit că pe 4 decembrie 2015, Hunter Biden, Zlochevsky și Pozharski au „sunat la DC” pentru a discuta problema. Archer a mărturisit că Biden, Zlochevsky și Pozharski s-au îndepărtat pentru a prelua apelul.

Nu este clar dacă Hunter și directorii Burisma au vorbit direct cu Joe Biden pe această temă.

La acea vreme, însă, Joe Biden era responsabil de politica SUA-Ucraina pentru administrația Obama.

O sursă a spus că Archer a mărturisit că doar câteva zile mai târziu, pe 9 decembrie 2015, Joe Biden a călătorit în Ucraina și a ținut un discurs. Biden, în timpul discursului, a spus că guvernul trebuie să "repare" procuratura ucraineană. 

„Acesta este cel mai revelator aspect al mărturiei lui Archer și poate cel mai important din întreaga noastră investigație de până acum”, a declarat Jim Jordan, Comitetul judiciar al Camerei, pentru Fox News. 

Mărturia vine după ce Fox News a raportat pentru prima dată o versiune neclasificată a unui formular FBI care conținea acuzații conform cărora Joe Biden și Hunter Biden l-ar fi „constrâns” pe Zlochevsky să le plătească milioane de dolari în schimbul ajutorului lor pentru a obține demisia procurorului Shokin.

Biden a recunoscut că, când era vicepreședinte, a făcut presiuni cu succes pe Ucraina să-l demită pe procurorul Viktor Shokin. La acea vreme, Shokin investiga Burisma Holdings, iar la acea vreme, Hunter avea un rol foarte profitabil în consiliu, primind mii de dolari pe lună. Vicepreședintele de atunci a amenințat că va reține un ajutor critic de 1 miliard de dolari SUA dacă Shokin nu va fi concediat.

Comer a spus că apelul telefonic din decembrie 2015 de la Biden, Zlochevsky și Pozharski către DC „exprimă îngrijorări că Hunter Biden a încălcat Legea privind înregistrarea agenților străini”.

Procurorii federali în timpul înfățișării în instanță a lui Hunter Biden săptămâna trecută, în care acesta a pledat nevinovat pentru infracțiunile fiscale federale și pentru o acuzație de infracțiune cu arme, au sugerat că Departamentul de Justiție îl investighează pe Hunter pentru potențiale încălcări ale Legii privind înregistrarea agenților străini.

Între timp, Comer a spus că Archer a mărturisit că Hunter Biden l-a pus la telefon pe vicepreședintele de atunci Joe Biden în timpul întâlnirilor de afaceri de peste 20 de ori. Apelurile telefonice și întâlnirile, potrivit lui Archer, au inclus o cină la Paris cu o companie energetică franceză și în China cu Jonathan Li, CEO-ul BHR Partners - o asociere între Rosemont Seneca și firma chineză de investiții Bohai Capital. BHR Partners este  o firmă de capital privat susținută de Beijing,  controlată de Bank of China Limited.

Archer a mărturisit, de asemenea, că vicepreședintele de atunci Biden a luat o cafea cu Jonathan Li, CEO-ul BHR, la Beijing. Vicepreședintele de atunci Biden a scris chiar și o scrisoare de recomandare pentru facultate pentru fiica lui Li.

Alte concluzii „cheie”, potrivit lui Comer, includ faptul că Archer a confirmat că Joe Biden a fost numit „omul meu” de Hunter Biden.

Archer a mărturisit, de asemenea, că în primăvara anului 2014, vicepreședintele de atunci Biden a participat la o cină de afaceri împreuna cu fiul său, Hunter, și asociații săi la Café Milano din Washington si cu Elena Baturina, un femeie oligarh rus care este văduva fostului primar al orașului Moscova.

„Lista de sancțiuni publice a Administrației Biden pentru oligarhii ruși nu o include pe Baturina”, a spus biroul lui Comer.

Casa Albă a reacționat la mărturia lui Archer luni după-amiază. 

„Se pare că martorul foarte îndrăgit al republicanilor din Camera de astăzi a mărturisit că nu a auzit niciodată de președintele Biden să discute despre afaceri cu fiul său sau cu asociații fiului său sau să facă ceva rău”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Ian Sams, pentru Fox News. „Republicanii din Camere promit în continuare dovezi-bombă pentru a susține atacurile lor ridicole împotriva Președintelui, dar din când în când, ei continuă să nu reușească să producă vreuna”. 

„De fapt, chiar și proprii lor martori par să-și dezmintă acuzațiile. În loc să continue să piardă timp și resurse în această urmărire fără dovezi, republicanii din Camera ar trebui să renunțe la aceste cascadorii și să lucreze cu președintele la problemele care îi afectează de fapt pe americani, cum ar fi continuarea reducerii costurilor, crearea de locuri de muncă și consolidarea asistenței medicale”, a spus Sams. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră