Gabriela Firea reînvie proiectul "Bucureşti - Port la Dunăre"

17 Oct 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Gabriela Firea reînvie proiectul

"Vreau sa continuam acest proiect, sa preluam responsabilitatea realizarii lucrarilor in Bucuresti, iar investitia sa devina o prioritate pentru Capitala. Dupa discutiile pe care le vom avea cu reprezentantii unitatilor administrativ teritoriale responsabile, si dupa întocmirea documentației necesare, vom putea demara procedurile pentru obținerea cofinanțării proiectului din fonduri UE. Avem deja sprijinul Comisarului European, Corina Cretu pentru realizarea acestui proiect important", scrie Gabriela Firea pe Facebook.

Edilul Capitalei spune că pentru a se relua construcția acestui proiect este necesară implicarea autorităților locale din județele Giurgiu, Ilfov și Călărași, dar și autoritățile centrale cu responsabilități în acest sens, respectiv Ministerul Transporturilor, Ministerul Energiei sau Ministerul Dezvoltării.

Gabriela Firea s-a întâlnit cu specialiști în domeniul serviciilor de consultanță în infrastructură, inclusiv cu reprezentanţii IPTANA, autorii proiectului realizat înainte de 1990, cât și ai Studiului de Fezabilitate realizat în 2012-2013, pentru a discuta despre utilitatea, functionalitatea şi avantajele acestui proiect, precum şi paşii de urmat pentru continuarea şi finalizarea acestei investiţii.

Directorul IPTANA, Cornel Martincu a explicat că investiția a fost realizată până în anii 1990 în procent de aproximativ 70 la sută. Din cauza stagnării și abandonării acestor lucrări, în prezent lucrările s-au degradat sau au fost distruse în bună măsură, stadiul actual de realizare fiind în prezent de 50 la sută. Mai mult, se estimează că investiția deja realizată până în 1990 este de aproximativ 1 miliard de euro.

"Prin conectarea Bucurestiului cu Fluviul Dunarea se obtine o cale navigabila cu o capacitate de transport semnificativa, iar racordarea Capitalei la principala artera de navigatie transeuropeana permite legatura directa a Bucurestiului cu Belgrad, Budapesta, Bratislava, Viena, Frankfurt, Duisburg, Rotterdam etc. Ceea ce va face posibil transportul de marfuri pe apa, apreciat ca cel mai economic si nepoluant precum si includerea Bucurestiului pe lista porturilor în care pot acosta navele de pasageri. Dezvoltarea turismului pe Dunăre trebuie să devină o prioritate atât pentru București, cât și pentru România, în general", se arată în studiul de fezabilitate, conform Gabrielei Firea.

Primarul general al Capitalei face o vizită la Viena în perioada 17-19 octombrie la invitaţia omologului său austriac, Michael Haupl. Programul vizitei include, pe lângă întâlnirea cu edilul-șef al Vienei, discuții cu reprezentanți ai municipalității cu responsabilități în domeniul managementului resurselor umane, construcții, locuințe și regenerare urbană, turism, politici de mediu și transport public, cultură și sănătate.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră