A treia ediţie a Festivalului Internaţional Adrian Păunescu începe azi la Craiova

15 Iul 2015
A treia ediţie a Festivalului Internaţional Adrian Păunescu începe azi la Craiova
Timp de trei zile, începând de vineri,17 iulie, municipiul Craiova va găzdui cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional Adrian Păunescu.
Vineri, în Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă Craiova, festivalul va debuta cu alocuţiuni şi scurte momente literare şi artistice.

Academicienii Răzvan Teodorescu, Nicolae Breban şi Mihai Cimpoi, poetul Nicolae Dabija, istoricul Victor Crăciun, sunt doar câţiva dintre cei care se vor adresa publicului festivalului. Ziua se va încheia cu vizitarea Muzeului de Artă Craiova.

Sâmbătă, în cea de –a doua zi a festivalului, se va desfăşura ediţia a treia a Concursului Internațional de Poezie, concurs dotat cu premii în valoare totală de 4300 de euro. Astfel, Marele Premiu va fi de 2000 euro, Premiul I – 1000 euro, Premiul II – 800 euro, Premiul III – 500 euro. La acest concurs, ce va avea loc la Filarmonica Oltenia din Craiova, s-au înscris peste 200 de candidaţi.

Ziua a doua a festivalului se va încheia cu un concert de muzică folk – Remember Cenaclul Flacăra, în Piaţa Fraţii Buzeşti din Craiova. Vor urca pe scenă Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Victor Socaciu, Vasile Șeicaru, Vasile Mardare, Cristian Buică, Emeric Imre, Mădălina Amon, Raul Cârstea, Octavian Bud, Vali Șerban, Magda Puskas, Valentin Moldovan, George Nicolescu, Andrei Păunescu și trupa Totuși.

Duminică, invitaţii vor merge la Bârca, satul natal al poetului Adrian Păunescu. Aici, vor avea loc un moment artistic la Casa de Cultură Adrian Păunescu şi o vizită la casa părintească a poetului. Festivalul se va încheia seara, la Filarmonica Oltenia din Craiova, cu un concert Nicu Alifantis și ZAN. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Festivalul Internaţional Adrian Păunescu este organizat de familia poetului, cu sprijinul Primăriei Craiova.  Ana Maria-Păunescu, fiica poetului, a declarat pentru mariustuca.ro că nu este un Festival al lacrimilor, ci un eveniment menit să țină trează datoria față de bătăliile pentru cultură pe care tatăl său le-a purtat întotdeauna. La 20 iulie, Adrian Păunescu ar fi împlinit 72 de ani.

“Luptăm pentru această a treia ediție a „Festivalului Adrian Păunescu” așa cum am fi luptat cu destinul lui, dacă ni s-ar fi dat o șansă de a-l salva, de a rămâne aproape de el, în acel noiembrie 2010. Nu este un Festival al lacrimilor, dar este un eveniment care ține trează datoria pe care o avem față de bătăliile pe care tatăl meu le-a purtat întotdeauna: bătălia pentru poezie și, în general, pentru cultură.
Nu refacem Cenaclul Flacăra, pentru că el nu mai poate exista fără Adrian Păunescu. Dar oferim craiovenilor și oamenilor din toată țara care vor veni să ne fie aproape un mare spectacol de muzică folk și rock, în spiritul excepționalelor întâlniri din amintire.

Îi premiem pe cei mai buni dintre participanții la „Concursul Internațional de Poezie”, cu drag și cu greu, pentru că valoarea trebuie încurajată. Mergem la Bârca să-l căutăm în albastrul cerului de lângă Dunăre pe copilul Adrian Păunescu, să-i auzim pașii alergând pe ulițele dinspre fântâni. Totul, cât mai aproape de 20 iulie 2015, data-reper din calendarele inimilor noastre, ziua în care poetul ar fi sărbătorit 72 de ani de viață.Tatăl meu e aici. Aici, unde suntem noi, aici, unde sunt cei care îl iubesc. De aceea, vă chemăm pe toți la Craiova, pe 17, 18 și 19 iulie, să deschidem ochii și să ne dăm voie să înțelegem de ce există și de ce nu există moarte”, a declarat Ana-Maria Păunescu.
 
Ciţiţi mai multe ştiri din Actualitate!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră