Faţa nevăzută a României: 102 oameni au murit în penitenciarele româneşti în 2013

26 Iun 2015
Faţa nevăzută a României: 102 oameni au murit în penitenciarele româneşti în 2013
În raportul Departamentului de Stat american privind "Practici în materie de drepturile omului în 2014", la capitolul despre România, este creionată situaţia închisorilor şi penitenciarelor româneşti.

Suprapopularea şi lipsa spaţiului necesar fiecărui deţinut, reglementat de UE, sunt principalele concluzii ale raportului. Deținuții nu au acces la apă potabilă, unele închisori oferă asistență medicală insuficientă, calitatea alimentelor este slabă. În unele penitenciare sistemele de încălzire și ventilație sunt inadecvate.


Potrivit raportului anual al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 102 persoane au decedat în închisoare în 2013, 26 dintre acestea suferind o moarte violentă.

Sunt amintite şi cazuri ale tinerilor români agresaţi de poliţie. Situaţiile sunt descrise pe larg.

“Într-unul dintre cazuri, cel al morţii lui Cătălin Resmovici, survenita la sfârşitul anului 2013, autorităţile au declarat că decesul a survenit în urma unei supradoze, în timp ce familia acestuia a susţinut că trupul prezenta urme de violenţă, inclusiv dinţi sparţi, un braţ rupt şi răni grave la cap... Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a răspuns că acest caz nu este de competenţa sa”, arată raportul Departamentului de Stat.

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, la sfârșitul lunii august a anului 2014, 637 de persoane, inclusiv 1568 de femei și 338 minori au fost încarcerate în centrele de detenție, sau centre de detenție pentru minori, mai arată raportul.

La începutul lunii septembrie, sistemul penal a avut o capacitate juridică de 28.989 de prizonieri. Potrivit cifrelor oficiale, la această cifră, suprapopularea este o problemă, mai arată raportul.

Raportul integral al Departamentului de Stat SUA.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră