Fantoma care bântuie fosta casă a lui Iohannis. Procesele care nu se mai termină...

02 Mar 2017 | scris de Jeanina Nastase
Fantoma care bântuie fosta casă a lui Iohannis. Procesele care nu se mai termină...

Fantoma care bântuie fosta casă a lui Iohannis. Mai exact, procesele care nu se mai termină. Mai exact, Fiscul vine cu precizări la cererea Digi24, în cazul casei care a aparţinut familiei Iohannis. Inspectorii fiscali spun că, momentan, statul român nu este proprietarul imobilului, pentru că la Tribunalul Sibiu a fost deschis un proces în care se va decide cine deţine această casă. Acum, în acte, proprietari sunt doi soţi care au murit acum cincizeci de ani.

„În urma pronunțării de către Curtea de Apel Brașov a unei hotărâri irevocabile în cauză din dosarul cu nr. 262/62/2014, organele fiscale au solicitat Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu, rectificarea în cartea funciară, în sensul radierii dreptului de proprietate al pârâților Bastea Ioan, Johannis Carmen Georgeta și Johanis Klaus Werner”, arată ANAF. Astfel, după rectificarea de carte funciară, dreptul de proprietate asupra imobilului în cauză a revenit defuncților proprietari Ghenea Elisei și Ghenea Maria, precizează Fiscul. Cei doi au murit însă în urmă cu 50 de ani.

Prin urmare, ANAF Sibiu a solicitat notarului public competent suplimentarea certificatului de moștenitor prin care să constate calitatea de succesor al statului român pentru cel de-al doilea imobil situat în Sibiu, pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 29. Ceea ce înseamnă că statul va deveni proprietar al casei după soluționarea unei alte cauze aflate în instanță, la Tribunalul Sibiu. Acest dosar are ca obiect tocmai anularea certificatului de moștenitor, precizează ANAF.

„Precizăm în acest sens că, în prezent pe rolul Tribunalului Sibiu, s-a deschis o nouă acțiune în justiție de către pretinși succesori ai defuncților Ghenea Elisei și Ghenea Maria, care solicită anularea certificatului de moștenitor al Statului Român și din această rațiune, notarul public, amână emiterea cartificatului la care s-a făcut mai sus referire”, se arată în răspunsul ANAF pentru Digi24.  

„În urma motivării hotărârii judecătorești pronunțate de Curtea de Apel Pitești, prin care a fost respinsă contestația în anulare formulată de reclamanții Lazurca Georgeta, Iohannis Carmen Georgeta și Iohannis Klaus Werner, se va solicita din nou notarului competent să procedeze la emiterea unui supliment al certificatului de moștenitor al Statului Român pentru imobilul din Sibiu, strada Nicolae Bălcescu, n.r 29, județul Sibiu”, mai precizează ANAF.

Potrivit presei locale din Sibiu, istoria imobilului respectiv şi a proceselor care s-au iscat în jurul lui este îndelungată

Casa, care are peste 150 de metri pătraţi şi în care funcţionează o bancă şi mai multe firme, a fost a unei familii din localitatea Porumbacu de Jos, judeţul Sibiu. La moartea celor doi soţi, din cauza faptului că nu aveau moştenitori, imobilul a intrat în posesia statului român şi a fost cumpărat de chiriaşi, atunci când acest lucru a fost posibil. Ulterior, în instanţă, un bărbat pe nume Nicolae Baştea a arătat că este nepot al foştilor proprietari ai imobilului din centrul Sibiului, iar contractele de vânzare-cumpărare ale chiriaşilor au fost anulate. Familia Iohannis a devenit proprietară a imobilului după ce a cumpărat părţile de proprietate ale urmaşilor lui Nicolae Baştea.

Nemulţumiţi de această stare de fapt, foştii chiriaşi au deschis o serie de procese şi au depus plângeri în urma cărora s-a iniţiat şi o cercetare penală pentru stabilirea modului în care Nicolae Baştea a obţinut certificatul de moştenitor. Cercetarea a rămas însă fără urmări, procurorii stabilind că nu se impune începerea urmăririi penale. Procesele civile intentate s-au mutat la diverse instanţe, care au dat diferite soluţii de-a lungul anilor. Toate părţile implicate au recurs la diferite căi de atac, astfel că procesele au continuat, potrivit mediafax.ro. 

În 16 mai 2014, Tribunalul Braşov constata "nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 924/01.06.1999 de BNP Bucsa Radu Gabriel (notar din Sibiu - n.r.) încheiat între pârâţii Baştea Ioan - decedat (moştenitor al lui Nicolae Baştea - n.r.), moştenitor fiind Baştea Rodica, în calitate de vânzător, şi Johannis Carmen Georgeta şi Johannis Klaus Werner, în calitate de cumpărători", din cauza neclarităţii certificatului de moştenitor al lui Nicolae Baştea.  Soţii Iohannis au contestat decizia Tribunalului Braşov la Curtea de Apel Braşov, dar prin decizia din 12 noiembrie 2015, sentinţa dată de Tribunal a fost menţinută.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră