CAZUL DE LA SIBIU. Autorităţile ne vând iar pielea ursului din pădure?

17 Oct 2016 | scris de Mara Răducanu
CAZUL DE LA SIBIU. Autorităţile ne vând iar pielea ursului din pădure?

Revenind la cazul ursului, astăzi, ministrul de Interne vine şi ne spune că autorităţile din Sibiu au acţionat „în grabă“. Tot astăzi, a existat, de la nivel înalt, confirmarea că şeful Poliţiei din Sibiu le-ar fi spus subordonaţilor să dea cu maşina peste ursul care ajunsese pe străzile din oraş. Una peste alte-anchetele deschise- preocuparea neîncetată a lui Klaus Iohannis -nu ne ajută să înţelegem de ce autorităţile ne-au vândut, pentru a mia oară, pielea ursului din pădure. Cine are nevoie de proceduri şi de reguli? 

CITIŢI ŞI: Ursul împuşcat la Sibiu: Care sunt concluziile anchetei şi cine e vinovat

„Apare o referire la această înregistrare și în raportul Corpului de Control. Întreaga derulare a operațiunii, așa cum a fost ea fixată tehnic, este deja pusă la dispoziția Parchetului, în cadrul anchetei pe care procurorii o desfășoară,” a spus ministrul la o întrebare a jurnaliştilor. „În raport apare ca fiind o instrucțiune dată din partea șefului poliției, cel care coordona operațiunea“, a adăugat el. Dragoș Tudorache a mai spus că în momentul în care a fost ucis, ursul nu mai prezenta un pericol iminent pentru populație, așa că mai trebuia făcută o încercare de tranchilizare.

Cioloş cere finalizarea anchetelor 

Premierul Dacian Cioloș a avut zilele trecute primele discuții cu instituțiile implicate în gestionarea problemei ursului ucis la Sibiu. Acesta a primit deja rapoarte intermediare, dar cere finalizarea anchetelor până luni, 17 octombrie. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, citat de Hotnews.ro, susține că premierul a fost informat că încă de săptămâna trecută, la nivelul MAI s-a început o revizuire a procedurilor excepționale precum cel din Sibiu, iar Ministerul Mediului va prezenta până joi, 20 octombrie, stadiul înființării Serviciului de Urgență pentru Animale Salbatice (SUAS), procedura demarată, dar nefinalizată până în acest moment.

CITIŢI ŞI: Marian Godină, DEZVĂLUIRI despre cazul ursului omorât la Sibiu: „ Pare un film cu proşti. Film nu e. Cu proşti da“

Dacian Cioloș a cerut rapoarte complete ale situației până luni, 17 octombrie, după ce instituțiile cu responsabilități își vor finaliza și anchetele interne declanșate deja, a mai spus Iolu. Potrivit acestuia, Ministerul Afacerilor Interne, Prefectul județului Sibiu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și ANSVSA i-au prezentat premierului rapoarte intermediare asupra evenimentului.

Iohannis, ca de obicei, intristat şi preocupat...

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat întristat şi a comentat cazul ursului împuşcat miercuri la Sibiu. El a criticat faptul că 50 de poliţişti au alergat un urs pe care, în final, l-au împuşcat, nu l-au tranchilizat, deşi animalul nu era agresiv, ci doar speriat. „Acel incident m-a întristat. Am urmărit stupefiat acele imagini cu un urs care se plimbă prin oraș și pur și simplu este împușcat. Cum e posibil să existe ISU, Poliţia, Poliţia locală, să se adune 50 de oameni după un urs, şi în final, în loc să vină cineva de la DSV cu o puşcă cu tranchizilizante, să zică 'Împuşca-ţi-l'? Nu am fost acolo, dar din film am văzut pur şi simplu că a fost speriat şi a fugit. Nu era mai simplu ca în loc de 50 de oameni neinstruiţi şi dezorganizaţi să avem acolo 2-3 oameni pregătiţi?", a spus joi şeful statului la dezbaterea organizată la Universitatea de Construcţii Bucureşti, pe tema dezastrelor naturale. El a adăugat că emoţia face parte din ecuație și, şi la dezastre, și în cazul unor acțiuni teroriste apare teroarea. "Pentru a preveni emoții inutile este nevoie de proceduri clare pentru oamenii care trebuie să se intervină", a susţinut şeful statului.

Klaus Iohannis a mai spus că felul în care se intervine e de multe ori discutabil. „E nevoie de proceduri, de reguli, de intervenţii mult mai ferme şi mult mai clare", a spus preşedintele. El a criticat şi eterna scuză invocată când au loc calamităţi, se produc accidente sau apar alte probleme. "De ce ne ia totul prin surprindere? De ce suntem mereu surprinşi? Nu suntem, noi, românii capabili să depăşim această fază în care suntem mereu surprinşi"? „Nimeni nu poate să prevină ploaia, dar putem să construim un baraj şi să decolmatăm albiile. Prima ninsoare vine iarna, dar noi nu ştim când vine", a mai spus şeful statului.

Ursul din Sibiu a scos peste 100 de bucureştenii în stradă

Ursul din Sibiu a scos peste 100 de bucureştenii în stradă. Oameni s-au adunat în centrul Capitalei, în semn de protest faţă de împuşcarea animalului. Au aprins candele şi au adus animale de pluş, pe care vor să le doneze unui orfelinat. Protestatarii cer demiterea celor vinovaţi, dar şi stoparea defrişării pădurilor. Mai mult, oamenii îi trimit preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare, prin care îi cer să stabilească nişte reguli clare pentru autorităţi în astfel de cazuri. În prezent, operaţiunea autorităţilor din Sibiu este anchetată, iar premierul Dacian Cioloş a cerut rapoarte complete din partea Ministerului de Interne, Ministerului Mediului, ANSVSA şi din partea prefectului din Sibiu.

Ce s-a schimbat după....

TRAGEDIA DE LA COLECTIV.Ce s-a schimbat după tragedia de la Colectiv în care 64 de persoane şi-au pierdut viaţa? Ştim, au fost arestări, au fost anchete, au fost făcute expertize repetate, însă cei care şi-au pierdut în clubul Colectiv oamenii dragi şi a căror suferinţă nu poate fi comparată cu nimic, aşteaptă încă nişte răspunsuri. Nu, nu venite „pe surse“, ci spune deschis, transparent celor care merită şi care au dreptul să le audă. Cei care sunt implicaţi direct. După tragedia de la Colectiv, am descoperit că ale noastre cluburi erau adevărate „bombe cu ceas“, că pompierii veneau în controale doar ca şi când, că primarul Piedone şi ai lui subordonaţi mai ciupeau de colo de colo, iar patronii clubului unde s-a întâmplat nenorocirea înghesuiau week-end de week-end peste 500 de oamenii într-un spaţiu cu o singură uşă. Între timp, a plecat Guvernul Ponta şi au venit tehnocraţii. Klaus Iohannis, preşedintele din „ţara lucrului bine făcut“, a mai fost şi el, împreună cu prima-doamnă în câteva excursii. Oamenii aşteaptă însă nişte răspunsuri. Le merită. Nu e suficient să faci rapoarte. Nu e suficient să spui că medicii au greşit, că Raed Arafat trebuie demis sau că nu avem dotari în spitale. Nu rezolvam nimic dacă punem sare pe rană, aşa cum facem după fiecare tragedie, căutând, prin „ograda“ altora, niciodată în a noastră, vinovaţii de serviciu. Trebuie să încercăm să vindecăm „buba“, altfel sintagma „corupţia ucide“ rămâne simplă utopie.

Ce s-a schimbat după...

MOARTEA POLIŢISTULUI BOGDAN GIGINĂ. În octombrie 2015, Bogdan Gigină, poliţist la Brigada Rutieră, şi-a pierdut viaţa după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă din carosabil, în timp ce se afla în coloana oficială care îl escorta- nici acum nu prea ştim bine cum şi de unde- pe ministrul de Interne de atunci şi anume pe Gabriel Oprea. Deşi Oprea s-a grăbit să-l decoreze post-mortem pe politist, cazul a redeschis şi aici celebra „Cutie a Pandorei“ în ceea ce priveşte folosirea coloanelor oficiale. Şi ce să vezi? Gabriel Oprea, acum cercetat penal pentru abuz în serviciu, era campion la folosirea coloanelor oficiale. Bineînţeles, pentru şi de dragul interesului naţional! De ce mereu schimbam legi, facem anchete şi căutăm vinovaţi după tragedii? Mai grav este că, la scurt timp după ce cazul este trecut în plan secund, lucrurile nu se schimbă niciodată cu adevărat. Ca dovadă că după tragedie, poliţiştii de la Serviciul Omoruri care au anchetat cazul morţii lui Bogdan Gigină, în care era implicat şi şeful lor, Gabriel Oprea, au fost luaţi la puricat şi hărţuiţi cu diverse controale.

CITIŢI ŞI: VIDEO. Noi imagini cu ursul împuşcat la Sibiu. Ce au surprins camerele de supraveghere

 Ce s-a schimbat după...

TRAGEDIA DIN APUSENI. Tragedia din Apuseni de la începutul anului 2014, în care au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, a redeschis „Cutia Pandorei“. Atunci, am văzut nişte instituţii ale statului haotice care nu au ştiut cum să coordoneze o misiune de salvare. Ca de obicei au fost demisii şi demiteri, a fost un joc al orgoliilor între STS-Guvern- Minister de Interne-Ministerul Transporturilor, fiecare încercând să paseze responsabilitatea în „ograda“ celuilalt. Radu Stroe, ministrul de Interne de atunci, şi-a dat şi el demisia după ce a declarat că regretă faptul că „tragedia s-a produs în timpul mandatului său“. Au fost ore care au făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte. Ore în care salvatorii au căutat orbeşte, pe o suprafaţă uriaşă, de 200 de kilometri pătraţi. STS nu a reuşit să facă o localizare exactă, motivând că serviciul nu poate localiza decât apelurile făcute de pe telefoanele fixe. Astfel, apelurile făcute la 112 de către supravieţuitori au fost inutile, iar cei care puteau să îi ajute au reacţionat prea târziu. Aura Ion, tânăra de 27 de ani, a murit îngheţată, după ore de agonie şi aşteptare. S-au făcut şi aici rapoarte, iar după aproape doi ani de anchete, concluzia a fost că tragedia s-a produs din cauza îngheţului care a afectat motoarele aeronavei, iar aceasta nu a mai putut să atingă altitudinea minimă pentru ca zborul să se desfăşoare în condiţii de siguranţă. Raportul realizat după tragedia aviatică din Apuseni, în care au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, a avut 158 de pagini. Centrul de Investigaţii şi Analiza pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) a emis 10 recomandări de siguranţă după accident. Cum rămâne însă cu acest lanţ al slăbiciunilor în care se scaldă- şi le şi place, le şi iese şi le este şi bine- instituţiile statului responsabile în a-i ajuta pe cetăţeni. Aşadar, ce s-a schimbat după...

 

Ce s-a schimbat după...

TRAGEDIA DE LA COAFORUL PERLA, DIN 5 martie 2012. Vă amintiţi tragedia de la coaforul Perla unde agentul de poliţie Gheorghe Vlădan,angajat şofer la Policlinica "N. Kretzulescu", din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a deschis focul în incinta coaforului de la complexul Perla din Capitală,omorându-şi soţia care voia să divorţeze de el. Aceasta şi casiera coaforului au fost ucise, iar şase persoane, angajaţi şi clienţi ai salonului, au fost rănite. Vlădan a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, în aprilie 2012, pentru omor calificat şi deosebit de grav, tentativă la infracţiunea de omor calificat şi deosebit de grav, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică peste limita legală. Şi acest caz, deosebit de dureros, a scos la iveală faptul că deşi soţia lui Vlădan făsuse, în repetate rânduri, plângeri la secţia 14 de Poliţie, susţinând că soţul o ameninţă că o moară şi este violent, nimeni nu au luat-o în seamă. Florina Vlădan declarase la poliţie, în 1 martie 2012, că soţul său, cu care se afla în acţiune de divorţ, termenul de judecată fiind 7 martie, o ameninţa şi că este deţinătorul unei arme cu foc, însă autorităţile nu au grăbit soluţionarea plângerii, iar după patru zile femeia a fost ucisă.

 

Ce s-a schimbat după...

MOARTEA TINEREI DIN JAPONIA ÎN 2012. Vă amintiţi moartea cumplită a tinerei din Japonia venită în ţara noastră pentru a participa la un schimb de experienţă? A fost violată, tâlharita şi ucisa in padurea Corbeanca după ce a luat, cu bună-credinţă, un taxi de pe Aeroportul Otopeni. Cazul a fost atunci puternic mediatizat şi, dincolo de tragedie, s-a descoperit faptul că cel care a omorât-o umbla nestingherit pe străzi, în libertate, era „om de bagaje“ la Otopeni- putea să dea în cap oricui- însă terorizase întreg oraşul Baloteşti, acolo unde locuia. În plus, o minimă documentare a a scos la iveală faptul că asasinul mai era suspect în alte sase dosare ­ un viol, soldat cu uciderea victimei, alte patru violuri, talharii si violari de domiciliu. Dar, era şi mână-n mână cu poliţiştii din Ilfov care nu au consiferat că ar fi reprezentat vreun pericol public. Sigur, la scurt timp după tragedie s-au deschis anchete şi anchetuţe, abia atunci am descoperit că sistemul de taximetre de la Otopeni nu era unul sigur şi că omul era un adevarat pericol public.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră