Dan Diaconescu, agent imobiliar pentru primarul Vanghelie

07 Iul 2015
Dan Diaconescu, agent imobiliar pentru primarul Vanghelie
Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie, iar recgizitoriul procurorilor arată că acesta le-a făcut cadou lui mircea şi mihaelei geoană trei ceasuri de lux. Mircea Geoană a predat la DNA cele 3 ceasuri primite cadou de la Vanghelie.

"În anul 2008, , cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, am primit cadou de la Vanghelie Marian-Daniel un ceas marca Glashutte, de culoare negru cu auriu, model Panomatic Crono. Fac precizarea că nu cunosc valoarea acestui ceas. De asemenea, undeva în anii 2008-2009, la diferite aniversări, Vanghelie Marian-Daniel i-a făcut cadou soţiei mele, Geoană Mihaela, două ceasuri marca Vacheron Constantin, unul alb cu auriu şi curea bleumarin, iar celălalt, argintiu cu alb şi curea roz, De asemenea, nu cunosc valoarea acestor ceasuri. În afară de aceste trei ceasuri menţionate, nu am primit alte cadouri de la Vanghelie Marian-Daniel. Declar faptul că nu cunosc cine şi nici dacă s-a renovat sediul P.S.D. de lângă Magazinul Cocor. Menţionez că eu mi-am desfăşurat campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009 la sediul naţional al P.S.D. din Bulevardul Kiseleff nr. 10.Predau, cu această ocazie, organului de urmărire penală cele trei ceasuri menţionate mai sus”, a declarat Mircea Geoană la DNA, conform rechizitoriului.


Patronul OTV a declarat procurorilor anticorupție că până în 2008, n-a avut relații de prietenie cu primarul sectorului 5, dar în perioada următoare, până în 2012, relațiile deveniseră apropiate, chiar de familie. Dan Diaconescu susține că Vanghelie și soția sa de atunci, Charlott,e I-au spus că vor să își cumpere o casă mai mare, dar că le este teamă de reacția opiniei publice. Diaconescu s-a oferit să le caute celor doi o casă, iar atunci când a găsit-o, a și plătit avansul pentru contract din banii săi.

"I-am comunicat lui Vanghelie Marian că i-am găsit un imobil aşa cum îşi doreşte şi că trebuie să procedăm la încheierea contractului de vânzare-cumpărare între doamna Voiculescu Diana şi Vanghelie Marian şi Charlotte. I-am zis lui Vanghelie Marian să îmi trimită actele pentru a pregăti contractul de vânzare-cumpărare al imobilului, în prealabil înţelegându-ne la preţ. Nu pot preciza preţul tranzacţiei în acest moment, dar era un pic mai mare decât preţul cu care cumpărasem imobilul. Fac menţiunea că eu cumpărasem acest imobil pentru a-l vinde familiei Vanghelie Marian. I-am solicitat domnului Vanghelie Marian, în mod repetat, să îmi dea actele pentru a merge la notar, dar acesta mă tot amâna. Până la urmă, mi-a zis că nu are încă banii, ca să cumpere acest imobil şi o să vadă ce face. Atunci eu i-am spus că trebuie să rezolve probleme, întrucât mă ţine cu banii mei blocaţi şi i-am sugerat să ia un credit bancar imobiliar. Mi-a zis că nu poate să ia un credit bancare imobiliar, având în vedere funcţia lui de primar. A invocat, de asemenea, aceleaşi motive pe care le invocase anterior, pentru a nu merge să negocieze el cu un vânzător. Până la urmă, mi-a trimis documentele unei persoane căreia urma să îi vând acest imobil, persoană care trebuia să ia şi un credit de la o bancă. Eu, când am primit documentele, nu am ştiut despre ce este vorba, sens în care l-am sunat pe Vanghelie Marian şi i-am spus că nu înţeleg ce este cu această persoană, iar el mi-a spus că este totul în regulă, că aceasta este persoana care va cumpăra în locul lui imobilul respectiv", a declarat dan diaconescu la DNA.

Prejudiciu record nerevendicat de Consiliul local

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată pentru un prejudiciu record, de 295.207.000 de lei, prejudiciu nerevendicat însă de Consiliul Local al Sectorului 5. Fostul edil este acuzat că a dat contractele pe bani publici unor apropiați, în schimbul unor comisionae care mergeau și până la 20-30% din valoarea contractului respectiv.

Vanghelie a fost denunțat, în septembrie 2014, de omul de afaceri Marin Dumitru, cel care îi plătea comisioanele dar și petrecerile private și cadourile pe care liderul PSD le dădea apropiaților.

Procurorii DNA mai precizează în rechizitoriu că fostul PNA și DNA-ul condus de Daniel Morar a avut nu mai puțin de 6 dosare penale deschise pe numele lui Vanghelie, două în 2004, unul în 2005, două în 2006 și altul în 2010. Toate aceste anchete, strâns legate de activitatea politică a lui Vanghelie în PSD, au fost închise de foștii procurori anticorupție, deși unele probe au fost folosite în actuala anchetă.

"În împrejurările de fapt expuse mai sus, bucurându-se atât de calitatea de lider marcant la nivel naţional al celui mai important partid politic din ţară, cât şi de cea de lider al organizaţiei municipiului Bucureşti a acestuia, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a exercitat o autoritate incontestabilă în cadrul acestei organizaţii, având capacitatea de a influenţa în mod determinant desemnarea, în cadrul structurilor politice ale partidului, a persoanelor candidate la alegerile locale pentru locuri eligibile de consilier local (îndeosebi în ceea ce priveşte consiliul local al Sectorului 5, unitate administrativ-teritorială transformată într-un adevărat „fief electoral” al inculpatul).În condiţiile în care desemnarea în cadrul structurilor politice ale Partidului Social-Democrat a candidaților la funcţiile de consilier local depindea într-o măsură determinantă de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, autoritatea şi controlul exercitate de către acesta asupra membrilor consiliului local al Sectorului 5 au fost totale, inculpatul transformând consiliul local într-o autoritate formală, care – prin actele juridice adoptate – nu a făcut decât să ratifice, din punct de vedere formal, voinţa şi interesele acestuia", se arată în rechizitoriul DNA.

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră