# Colectiv EXPERTIZA care ar putea face lumină în cazul incendiului din Clubul Colectiv. Ce spun SPECIALIŞTII

04 Ian 2016 | scris de Mara Răducanu
# Colectiv  EXPERTIZA  care ar putea face lumină  în cazul incendiului din Clubul Colectiv. Ce spun SPECIALIŞTII

Directorul INSEMEX Petroşani, George Găman, a declarat astăzi pentru mediafax.ro  că documentul trebuie să aibă o rigurozitate ştiinţifică. "Vom finaliza raportul de expertiză privind incendiul din Clubul Colectiv la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, încă nici nu a durat foarte mult. Acesta trebuie să aibă o rigurozitate ştiinţifică. Printre alte lucrări, am făcut şi o simulare a incendiului, dar rezultatele raportului nu pot fi făcute publice, deoarece avem un acord de confidenţialitate cu Parchetul General (n.r. - Parchetul Înaltei curţi de Casaţie şi Justiţie). Dânşii au ordonat această lucrare, iar la final le-o vom preda lor”, a spus Găman.

Surse din cadrul Biroului de Presă al Parchetului General a confirmat pentru site-ul mariustuca.ro că, într-adevăr a fost realizat un experiment tehnic. „Tot ce rezultă va fi înclus într-un raport, iar rezultatele vor fi folosite ca document în anchetă“, au precizat pentru site-ul nostru sursele citate. La experimentul tehnic a asistat şi un procuror. „Am dezafectat o incintă şi am recreat o porţiune semnificativă din clubul Colectiv utilizând acelaşi tip de material de burete crono- absorbant, am declanşat incendiul şi am recoltat în timpul declanşării declanşării fenomenului probe de gaze, temperaturi, imagini video, foto, urmând să le analizăm în laboratorul nostru. A fost o simulare 1 pe 1, dar nu pentru toată incinta, ci pentru cea mai reprezentativă. Vom analiza mecanismele de propagare şi gazele declanşate, temperaturile. În jur de o lună vom putea da Parchetului rezultatele“,a declarat George Artur Găman, directorul INSIMEX Petroşani pentru site-ul mariustuca.ro.

Viteza de dezvoltare a incendiului foarte rapid şi foarte intens

Simularea a fost efectuată la solicitarea Parchetului General, iar la experimentul judiciar a luat parte și directorul Institutului Național de Expertize Criminalistice, instituție cu care INSEMEX colaborează pentru finalizarea expertizei tehnice. "În cadrul expertizei tehnice, pe care o efectuăm la solicitarea Parchetului General, am efectuat o simulare la o porțiune semnificativă din clubul Colectiv. Încercăm să reproducem evenimentul și să determinăm mecanismul de declanșare a incendiului și de propagare a acestuia, cu consecințele care au decurs de aici", a declarat directorul Găman.

Potrivit acestuia, inițierea incendiului a fost efectuată cu un articol pirotehnic pe o porțiune semnificativă, reprodusă la scară reală ca în clubul Colectiv. "Pe baza a ceea ce am făcut și înregistrat astăzi — analize de caz, imagini video și altele- va urma prelucrarea acestor date, care, ulterior, vor fi predate organelor de anchetă", a menționat directorul INSEMEX Petroșani. El a precizat că rezultatele vor fi prelucrate și predate anchetatorilor în cel mult o lună de zile. Acesta a precizat că nu a mai văzut în toată activitatea lui un asemenea caz, explicând faptul că se referă când să susţine acest lucru la „viteza de dezvoltare a incendiului foarte rapid şi foarte intens, menţionând că, probabil,şi concentraţiile de gaze vor fi destul de mari“.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră