Europa, venim! Avem laboratoare unde se fac măsurători nanometrice cu laser

27 Oct 2015
Europa, venim! Avem laboratoare unde se fac măsurători nanometrice cu laser
Astăzi, la sediul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării (INCDMTM) a avut loc evenimentul de lansare a Centrului de Cercetare pentru Tehnica Măsurării Inteligente (CERTIM). CERTIM este un proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională „Investiţii în viitorul dumneavoastră”, un proiect care dezvoltă nivelul dotărilor din punct de vedere al echipamentelor de cea mai înaltă precizie.

„Este un proiect care dezvoltă pentru prima dată, în cadrul institutului nostru, un laborator într-un spaţiu tip Cameră Curată, laborator care poate să facă măsurători, testări, etc., cu o precizie submicrometrică şi nanometrică. Dar, pentru a stăpâni această unitate micro şi nano de măsurare trebuie să asigurăm spaţiul corespunzător. Noi am mai avut proiecte de infrastructură, am dezvoltat câteva laboratoare, iar acesta este un proiect în continuarea infrastructurii, dar este ceva mai special întrucât toate echipamentele din dotare sunt echipamente care au precizie, rezoluţie, nanometrică, subnanometrică şi acurateţe foarte înaltă.

De asemenea, acest laborator are posibilitatea de a contribui la realizarea de oferte şi servicii, atât pentru IMM-uri, cât şi pentru alte institute de cercetări şi universităţi în ceea ce priveşte tehnologia mecatronică de măsurare. Totodată va contribui la o vizibilitate mult mai ridicată a institutului nostru pe plan naţional şi internaţional, mai ales în constituirea de consorţii şi parteneriate pentru viitoarele proiecte europene”, a spus cu ocazia evenimentului Prof.Univ.Dr.Ing. Gheorghe Gheorghe – Director General INCDMTM.

Aşadar, CERTIM este situat în clădirea INCDMTM, într-un spaţiu tip Camera Curată, fiind cel mai inteligent Centru de Cercetare pentru Tehnica de Măsurare cu Laser din sud-estul Europei. Conţine patru laboratoare operaţionale: Laborator de nanometrie; Laboratorul de Măsurări şi Poziţionări Complexe; Laboratorul de măsurare ultra rapidă cu laser; Laborator de prelucrări aditive şi promovare.

Accesul în Camera Curată este controlat şi monitorizat. Intrarea se face folosind cardul personalizat de intrare, codul de acces personalizat sau funcţia de recunoaştere a retinei. În ceea ce priveşte centrala de tratare a aerului din Camera Curată, parametri CERTIM sunt evaluaţi permanent prin intermediul unui sistem complex de calcul şi de monitorizare.

Interfaţa grafică cu operatorul asigură evaluarea şi monitorizarea în timp real a Camerei Curate, asigurând în acelaşi timp accesul rapid la modificarea oricărui parametru dorit. Accesul operatorilor în CERTIM se face echipat special cu îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată condiţiilor cerute de standardele în vigoare, minimalizând contaminarea probelor şi echipamentelor.  

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră