Elicopterele Puma Naval ale Forţelor Navale Române, băgate în reparaţii la IAR Braşov

14 Iul 2015
Elicopterele Puma Naval ale Forţelor Navale Române, băgate în reparaţii la IAR Braşov
Forţele Navale Române au anunţat că au semnat un contract în valoare de aproximativ 55 milioane de lei, fără TVA, cu IAR Braşov pentru repararea şi întreţinerea elicopterelor Puma Naval.

Potrivit anunţului public, acordul cadru şi contractele subsecvente de ”Suport Logistic Grup Elicoptere”, asigură menţinerea stării de operativitate, mentenanţă preventivă şi corectivă a elicopterelor IAR 330 Puma Naval, piesele de schimb dispozitivele, verificatoarele, bancurile, materialele tehnice şi consumabilele necesare punerii în stare de operativitate a aeronavelor IAR 330 Puma Naval din Forţelor Navale.

Primul elicopter IAR 330 Puma Naval a intrat în exploatarea Grupului de Elicoptere din cadrul Flotilei 56 Fregate la data de 13 iulie 2007. Ceremonia a avut loc în portul militar Constanţa. În decembrie 2007, Forţele Navale Române a făcut recepţia celui de-al doilea elicopter navalizat.

Interesant, de la începutul anului acţiunile companiei IAR Braşov au crescut cu puţin peste 170%, având o valoare de peste 90 de milioane de lei pe Bursa de Valori.

Caracterisitici tehnico-tactice elicopter I.A.R. 330 PUMA Naval
Aparat de zbor cu dublă comandă
Instalaţia de forţă: 2 motoare turbopropulsoare cu o putere de 1400 CP fiecare.
Dimensiuni: lungimea: 15m;
înălţimea: 4,7m;
anvergura: 3,38m;
diametrul rotorului principal: 16,2m.
Greutatea maximă la decolare: 7400kg; 
sarcina utilă: 1000 kg
Echipaj: 3 persoane
Viteza maximă: 263 km/h
Plafonul static: 4800 m
Distanţa maximă de zbor: 550 km
Autonomie: peste 3 ore de zbor
Sarcina utilă de ridicat cu troliul electric: 275 kg
Viteza de ridicare cu troliul electric: 9m/s

Elicopterul IAR 330 Puma Naval beneficiază de protecţie anticorozivă a celulei şi componentelor, instalaţie de pliere a palelor, instalaţie hidraulică a harponului ce permite o forţă de tragere de 29.000 N. Acest elicopter mai are în plus instalaţia de localizare a balizelor de urgenţă a navelor/aeronavelor aflate în dificultate, troliul de salvare, far de căutare, costume de zbor termoizolante pentru echipaj, plută de salvare pentru echipaj şi pasageri, vestă de salvare şi instalaţie de flotabilitate de avarie.  

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră