Guvernul român, reacție în cazul familiei Bodnariu: Sperăm să nu se ajungă la inflamarea situaţiei

12 Ian 2016 | scris de Veronica Micu
Guvernul român, reacție în cazul familiei Bodnariu: Sperăm să nu se ajungă la inflamarea situaţiei

"Dacian Cioloş a avut o discuţie cu ambasadorul României la Oslo. A fost contactat ambasadorul Norvegiei la Bucureşti pentru a obţine cât mai multe informaţii în legătură cu situaţia familiei Bodnariu. Interesul prim-ministrului şi al Guvernului este justificat de faptul că vorbim de cetăţenii României care solicită implicarea autorităţilor româneşti. În cursul acestei zile va avea loc o întâlnire cu familia Bodnariu şi ambasadoarul nostru la Oslo şi cu nou avocat din oficiu la Ambasada României la Oslo. Această clarificare se cere imperios clarificată", a spus Suciu.

Potrivit oficialului, "partea română înţelege că sunt anchete în curs". "Respectăm pe deplin acest demers. De asemenea, partea română speră să fie informată cât mai rapid despre mersul anchetei. Prim-ministrul urmăreşte personal mersul acestei anchete. Partea română face toate demersurile pentru lămurirea acestei situaţii. În cursul zilei de mâine, ambasadorul României la Oslo se va întâlni cu reprezentantul Ministerului norvegian al Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii. Această întâlnire a fost solicitată din noiembrie anul trecut. Aceste întâlniri vor avea loc regulat până la finalizarea cazului.(...) Întregul caz va fi urmărit cu cea mai mare atenţie la nivel de prim-ministru", a continuat Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că premierul "face un apel la adresa autorităţilor să percepă dimensiunea sensibilă la nivelul opiniei publice româneşti şi internaţionale".

"Sperăm la o clarificare rapidă a situaţiei, care să ţină cont de interesul copiilor români şi norvegieni, fără să se ajungă la alte demersuri şi fără inflamarea pe mai departe a situaţiei, în baza excelentelor relaţii pe care România le are cu Norvegia în acest moment", a mai spus Dan Suciu.

Reamintim că cei cinci copii ai familiei Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiance Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii, cu vârste între 4 luni şi 9 ani, au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale.

Cazul familiei Bodnariu a declanşat numeroase manifestaţii de amploare în Capitală, în oraşele din ţară, dar şi în străinătate.

O delegaţie parlamentară de la Bucureşti va mege, la Oslo, pe 19 ianuarie, pentru a discuta cazul familiei Bodnariu.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră