Dragnea: Va fi un guvern PSD-ALDE. Propunerea de premier, prezentată direct lui Iohannis

15 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Dragnea: Va fi un guvern PSD-ALDE. Propunerea de premier, prezentată direct lui Iohannis

"Nu am de gând să promovez un conflict inutil, vom merge foarte cinsitit cu o propunere care să poată fi acceptată. Sper să respecte regulile sfinte ale democraţiei şi votul popular. Eu nu am de gând să încalc nicio lege. Voi face o propunere care să îndeplinească toate condiţiile legale, dar şi constituţionale", a spus Dragnea. El a negat că ar exista vreo listă de nume pentru postul de premier, arătând că are doar un singur nume.

Liviu Dragnea a refuzat să confirme vreun nume de premier vehiculat în ultimele zile în presă, inclusiv al său, dar şi să spună cine va face parte din viitorul guvern. El a admis că poate fi Călin Popescu Tăriceanu preşedintele Senatului, dacă va dori, şi a precizat că preşedintele Camerei Deputaţilor va fi membru PSD.

”Programul nostru de guvernare a fost votat politic, guvernul va fi monitorizat de un grup de specialiști pe care l-am stabilit la nivelul partidului. Această echipă va face lunar rapoarte și, dacă va fi cazul, va face și propuneri, de orice natură, a acestui act”, a mai anunţat liderul PSD, fiind vorba, practic, de un guvern din umbră.

Despre trimiterea din Constituţie la Legea 90/2001 care nu permite celor condamnaţi penal să ocupe funcţia de prim-ministru, Dragnea a spus: "Prevederea din lege nu poate fi considerată o incompatibilitate, incompatibilitatea înseamnă posibilitatea de a alege. Nu reprezintă nicio restrângere a drepturilor de a fi ales. Practic, acea prevedere din lege este o abolire, este o decădere pe viaţă ceea ce în nicio democraţie constituţională nu este posibilă. Acea lege a fost adoptată în 2001 fără avizul Ministerului Justiţiei", a explicat Dragnea.

Liderul PSD a spus că până în prezent nu a discutat decât cu ALDE despre programul de guvernare, urmând ca săptămâna viitoare să discute cu liderii UDMR pentru o colaborare în plan parlamentar.

Liviu Dragnea a mai spus că PSD îşi reafirmă deschiderea de a colabora şi dialoga cu preşedintele României, în toate proiectele care vizează securitatea, stabilitatea economică a ţării, precum şi în procesul prin asigurarea unei guvernări stabile.

El a arătat că PSD a câştigat fără echivoc şi fără dubiu aceste alegeri şi că românii nu au votat nici pentru PDL, nici pentru PNL. "Cei care ignoră votul românilor nu numai că greşesc, ci încalcă votul acestora. Şi nu vor reuşi astfel să-şi recapete încrederea", a spus Dragnea.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră