DOSARUL „Romgaz-Interagro“. Ioan Niculae şi fostul ministru Adriean Videan, trimişi în judecată de DIICOT

09 Iun 2017 | scris de Jeanina Nastase
DOSARUL „Romgaz-Interagro“. Ioan Niculae şi fostul ministru Adriean Videan, trimişi în judecată de DIICOT

După șapte ani de anchetă, dosarul „ROMGAZ-INTERAGRO ” ajunge în instanţă. Omul de afaceri Ioan Niculae, fostul ministru Adriean Videan și mai mulţi foști șefi din Romgaz sunt în boxa inculpaţilor. Este vorba despre vânzarea de gaze naturale la preţ preferenţial către firmele lui Ioan Niculae. Conform DIICOT, membrii grupului infracțional organizat ar fi pus în practică aplicarea unei strategii pe termen lung pentru a obține o cantitate de gaze naturale (n.a. cele de valoarea discounturilor) de la partea civilă SNGN Romgaz SA fără ca acestea în fapt să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi.

Adriean Videanu și Ioan Niculae au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT. Fostul ministru al Economiei și omul de afaceri sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat și delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, potrivit digi.ro. 

Este vorba de celebrul dosar în care compania lui Ioan Niculae, INTERAGRO, a primit aproape gratuit gaze de la compania de stat prin intervenția ministrului Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu. Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) — Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Ioan Niculae, Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palașcă, Adrian Videanu, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Adrian Stancu, Marius Leonte Veza, Lucia Ionașcu și persoana juridică SC Interagro SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis pe masa judecătorilor că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acționar majoritar și președinte al SC Interagro SA București ar fi inițiat un grup infracțional organizat împreună cu Marin Mirea (ce a fost administrator al SC Interagro SA și consilier pe probleme energetice al lui Niculae) și cu Alpar Kramer, director Comercial/Marketing în cadrul SNGN Romgaz SA.

„Pe parcursul desfășurării activității infracționale, grupul infracțional organizat ar fi fost sprijinit și de alți inculpați care au acționat la realizarea scopului grupului infracțional, respectiv Dan-Victor Alesandru (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 și ulterior reprezentant de facto al SC Interagro SA), Adrian Videanu (fost ministrul economiei în perioada decembrie 2008-septembrie 2010), Viorel Pleașcă (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007-decembrie 2008) și Ioana Apan (funcționară în cadrul Ministerului Economiei și membru în cadrul AGA respectiv președinte CA Romgaz SA). Grupul infracțional organizat a funcționat până la sfârșitul anului 2010 și a urmărit obținerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societății controlate de acesta — SC Interagro SA", se arată în comunicat.

Astfel, arată sursa citată, în vederea realizării scopului grupului infracțional s-ar fi urmărit și realizat delapidarea SNGN Romgaz SA (ce s-a constituit parte civilă în prezenta cauză), în sensul obținerii de gaze naturale la prețuri inferioare celor practicate în mod normal de partea civilă, prin obținerea în mod ilicit de discount-uri comerciale la care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obține.

"Cu ocazia probatoriului administrat s-a stabilit că grupul infracțional organizat a avut un lider, în persoana lui Ioan Niculae și o structură determinată, structurată pe paliere de comandă și în unele cazuri și de execuție la nivelul fiecărei entități juridice implicate în cauză, după cum urmează: 
1. SC Interagro SA: 
* palierul de comandă: Ioan Niculae, 
* palierul de execuție: Marin Mirea și Dan Victor Alesandru,

2. Ministerul Economiei: 
* palierul de comandă: Adrian Videanu 
* palierul de execuție: Viorel Palașcă și Ioan Apan,

3. SNGN Romgaz SA: 
—palierul de comandă: Alpar Kramer și alți doi suspecți, în prezent decedați", arată anchetatorii.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră