Sorin Popa,fostul director general al BRD, cercetat sub control judiciar în dosarul CREDITELOR ILEGALE. Cum susţin procurorii că se acordau creditele pentru „CLIENŢII CASEI“

10 Iul 2015
Sorin Popa,fostul director general al BRD, cercetat sub control judiciar în dosarul CREDITELOR ILEGALE. Cum susţin procurorii că se acordau creditele pentru „CLIENŢII CASEI“
Fostul director general al BRD, Sorin Popa, va fi cercetat sub control judiciar în dosarul privind acordarea ilegală de credite, au hotărât procurorii DIICOT, după ce l-au audiat joi pe acesta. El  a fost audiat  joi la DIICOT în dosarul creditelor ilegale.

De ce este acuzat fostul director 


Afaceristul Remus Truică, dar şi foşti şi actuali directori din BRD au fost puşi sub acuzare în acest dosar. Reamintim că Remus Truică a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru săvârşirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu penal si complicitate la spalare de bani. De asemenea, Truică a fost pus sub control judiciar, iar pe averea sa (conturi bancare, terenuri si imobile, inclusiv casa din Snagov) a fost instituit sechestru asigurator, până la concurenţa sumei de 35 milioane euro. În acelaşi dosar, fosta soţie a lui Truică, Irina, este urmărită penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani. Totodată, alte 27 de persoane s-au ales cu dosar penal, printre care se află fostul senator Sorin Roşca-Stănescu, omul de afaceri Adrian Sârbu, precum şi foşti şi actuali directori ai BRD.

Conform DIICOT, la sfârşitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât şi cele emise de BNR, unor persoane fizice şi/sau societaţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune.

Prejudiciul cauzat BRD se ridică la aproximativ 43,5 milioane euro.

Doi dintre liderii grupării, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD, au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonate şi aflate în raporturi de muncă cu banca, persoane care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul din credite nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate.

„Pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii infracţionale, suspecţii şi-au asigurat sprijinul celorlalţi membri ai Comitetului de Credit din Centrala BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, respectiv Alexandru Claudiu Cercel Duca şi Gabriela Gavrilescu, care, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au aprobat creditele acordate în mod fraudulos în principal de către agenţiile Europa şi Primăverii, care funcţionează în interiorul Sucursalei Dorobanţi a BRD- Grup Dorobanţi. În acelaşi scop, suspecţii i-au atras în activitatea infracţională pe Dana Băjescu, director executiv în cadrul BRD, Mihai Andrei Nanu, director comercial în cadrul BRD, Alice Monac, director la Agenţia Europa, Elena Duhomnicu, director al Agenţiei Primăverii, Monica Ceauşu, director la Agenţia Europa după avansarea lui Alice Monac şi Alexandru Anghelescu, director adjunct comercial al Sucursalei Dorobanţi“, mai arată procurorii DIICOT. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră