Doina Pană: Ministrul Mediului nu a făcut nimic în domeniul pădurilor

21 Mar 2016 | scris de Cristi Ionescu
Doina Pană: Ministrul Mediului nu a făcut nimic în domeniul pădurilor

Deputatul social-democrat Doina Pană afirmă că noul Cod silvic este în continuare inaplicabil din cauza faptului că legislația subsecventă nu a fost aprobată, iar în patru luni de zile de la preluarea portofoliului de ministru al Mediului Cristiana Pașca Palmer nu a făcut nimic în domeniul pădurilor.

"În iunie 2015, după ce românii au ieșit în stradă cerând Parlamentului acest lucru, noul Cod silvic se întorcea la Președinție nemodificat, în ciuda presiunilor uriașe ca acest lucru să nu se întâmple. Transportul de lemn era, deja, monitorizat în timp real prin intermediul Radarului pădurilor, populația avea deja acces la sistemul 112 pentru a semnala transporturile ilegale de lemn, noul Cod silvic era deja promulgat. Ce trebuia să urmeze era de un firesc care nici nu trebuia să intre în discuție — dezvoltarea Radarului pădurilor și emiterea de către Ministerul Mediului a legislației subsecvente Codului silvic. Mai precis, cinci hotărâri de Guvern și 14 ordine de ministru. Teoretic, în câteva săptămâni, acest lucru trebuia să se întâmple. (...) După patru luni de zile de la apariția în monitor a Codului silvic apare o singură Hotărâre de Guvern, cea mai importantă de fapt, HG 924/2015 pentru aprobarea valorificării masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, dar care în loc să respecte principiile Codului silvic a condus la un blocaj în sistemul forestier", a declarat Doina Pană.

"Ce spuneam atunci s-a întâmplat. Sistemul a intrat în criză de lemn, pierderile în cifra de afaceri ridicându-se la aproape un miliard de euro până acum, inclusiv locuri de muncă periclitate, ultimele estimări conducând la o cifră de 7000 de locuri de muncă", a afirmat Pană. (sursa)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră