Maşinile DNA vor fi alimentate de Lukoil. Tribunalul Prahova a redus valoarea sechestrului pus pe conturile firmei

22 Sep 2015
Maşinile DNA vor fi alimentate de Lukoil. Tribunalul Prahova a redus valoarea sechestrului pus pe conturile firmei
Deşi este trimisă în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani şi are conturile puse sub sechestru, firma Lukoil a câştigat licitaţia privind furnizarea de combustibil -benzină şi motorină - pentru maşinile Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

Cum s-a ajuns la o astfel de situaţie, explică chiar DNA, după ce informaţia a răsuflat în presă. În comunicatul oficial al DNA sunt invocate prevederile Ordonanţei de urgenţă 34/2006, conform cărora autoritățile contractante nu au posibilitatea să elimine din procedura de licitație acele persoane fizice sau juridice care fac obiectul unor anchete penale.

"Procedura în urma căreia a fost atribuit contractul menționat în articol a fost licitație deschisă desfășurată prin SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice). La licitație s-au înscris trei ofertanți, iar oferta câștigătoare a fost declarată în conformitate cu dispozițiile legale în materia achizițiilor publice, respectiv criteriul <prețul cel mai scăzut>. În urma clasamentului făcut în funcție de criteriul sus menționat a fost declarată câștigătoare oferta SC Lukoil România SRL.

În termenul prevăzut de lege, nu a fost depusă nicio contestație de către ceilalți competitori participanți la licitație, prin urmare contractul cadru a fost încheiat la data de 16.09.2015.

Potrivit OUG 34/ 2006, cu modificări și completările ulterioare, în vigoare la această dată, autoritățile contractante nu au posibilitatea să elimine din procedura de licitație acele persoane fizice sau juridice care fac obiectul unor anchete penale", se arată în comunicatul DNA. Contractul cu Lukoil este încheiat pe o perioadă de patru ani şi are o valoare de peste  5,86 milioane lei.

Marţi, Tribunalul Prahova a redus valoarea sechestrului asigurator în dosarul Lukoil cu aproape 800 milioane de euro după ce a admis contestațiile formulate de SC Petrotel Lukoil Ploiești și SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, decizia fiind definitivă. 

Conform Agerpres, suma iniţială de 2.007.103.675,74 euro a fost redusă. Astfel, în urma deciziei instanței, instituirea măsurii asigurătorii asupra conturilor bancare aparținând inculpatei SC Petrotel Lukoil Ploiești și asupra sumelor ce se vor vira ulterior în acestea se face până la concurența sumei de 642.285.263,48 euro, iar instituirea măsurii asigurătorii asupra conturilor bancare aparținând SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda și asupra sumelor ce se vor vira ulterior în acestea se face până la concurența sumei de 542.262.283,28 euro.

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră