VEŞTI BUNE PENTRU POLIŢIŞTI ŞI JANDARMI! Diurnă mai mare pentru cei aflaţi în misiune NATO în AFGANISTAN

15 Iul 2015
VEŞTI BUNE PENTRU POLIŢIŞTI ŞI JANDARMI! Diurnă mai mare pentru cei aflaţi în misiune NATO în AFGANISTAN
Guvernul a adoptat astăzi prin Ordonanță creșterea drepturilor de diurnă cuvenite pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne care se află în misiune NATO în Afganistan. 

Anterior acestei modificări, în legislaţia naţională, existau diferenţieri între drepturile cuvenite poliţiştilor şi cele cuvenite cadrelor militare, în condiţiile în care ambele categorii de personal desfăşoară misiuni similare, în aceleaşi condiţii. Astfel, personalul militar beneficia de o diurnă zilnică de 90 de euro, iar polițiștii de o diurnă zilnică de 60 de dolari.

LA CÂT  VA AJUNGE DIURNA ZILNICĂ

În aceste condiții, prin Ordonanța aprobată astăzi, pentru ambele categorii de personal din Ministerul Afacerilor Interne, polițiști și jandarmi, diurna zilnică va fi de 90 de euro.
Totodată, Ordonanța prevede asigurarea prin regularizare, a acestui nivel al drepturilor băneşti cuvenite pe întreaga perioadă a participării poliţiştilor la misiunile respective în anul 2015, atât pentru cei care continuă misiunea cât şi pentru cei care sunt înlocuiţi, asigurându-se eliminarea oricăror discriminări privind drepturile personalului care desfăşoară aceleaşi activităţi, în aceleaşi condiţii.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat Concepţia militar – strategică pentru participarea la viitoarea misiune NATO în Afganistan, post – 2014, Resolute Support Mission (RSM), potrivit căreia Ministerul Afacerilor Interne poate pune la dispoziţie pentru această misiune până la 50 jandarmi şi poliţişti. În conformitate cu angajamentele asumate, în contextul operaţionalizării misiunii Resolute Support Mision în Afganistan, Ministerul Afacerilor Interne a dislocat personalul propriu în Afganistan începând cu data de 21.01.2015. 

ANGAJAŢII DIN APĂRARE NAŢIONALĂ ŞI ORDINE PUBLICĂ, NORME DE HRANĂ MAI MARI 

Angajaţii din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională vor primi norme de hrană mai mari, dar şi mai mulţi bani pentru haine. „Guvernul a stabilit cadrul legal care va permite actualizarea cu rata inflației a valorilor normelor de hrană și de echipament pentru personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, la nivelul anului 2015. Noile reglementări vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2015”, se precizează într-un comunicat al biroului de presă al Guvernului.

Norma de hrană şi haine nu s-a mai majorat din luna iunie 2010. Atunci, conform Legii 118 din 2010, valorile financiare ale normelor de hrană și de echipament au fost reduse cu 25%. În anii 2011 și 2012 au fost întreprinse demersuri legislative pentru revenirea la valorile financiare ale normelor de hrană și de echipament dinaintea intrării în vigoare a Legii 118/2010, fără însă a se atinge nivelul avut în luna iunie 2010.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră