PROIECT UNIC ÎN EUROPA. ADOPTĂ O DEŢINUTĂ! Povestea lui Vasile Perde, un preot misionar din Cluj

20 Iul 2015
PROIECT UNIC ÎN EUROPA. ADOPTĂ O DEŢINUTĂ! Povestea lui Vasile Perde, un preot misionar din Cluj
Un preot greco-catolic din Cluj aduce zâmbetul pentru femeile încarcerate la Secţia Exterioară a Penitenciarului Gherla. Vasile Perde este preot misionar și, de un an, merge în Penitenciarul Gherla din  Cluj unde a cunoscut drama  femeilor din spatele gratiilor. Nimeni, dar absolut nimeni, nu le-a mai vizitat de ani buni. Unele, nu au mai auzit o vorbă de încurajare. Altele nu şi-au  văzut nici măcar copiii. Poate, doar în poze... Şi, asta, în cazul în care sunt norocoase şi, cineva, îşi aminteşte să le facă un pustiu de bine. Odată cu primirea sentinţei, au primit, la pachet, şi condamnarea societăţii.

„Ne dorim ca deţinutul să fie redat, ca element util, societăţii“

De fapt, viaţa de dincolo de ziduri, le sperie pe multe dintre ele. Afară, deşi sunt libere, sunt condamnate pe viaţă. Atunci când s-a gândit la realizarea campaniei „Adoptă o deţinută“, preotul Perde s-a gândit, înainte de toate, să le ofere acestor femei, abandonate de familii şansa de a putea sta de vorbă, fie şi preţ de câteva minute, cu alţi oameni. Spiritual, evident, căci voluntarii nu trebuie decât să îşi răpească puţin timp, pentru a sta de vorbă cu femeile încarcerate la Secţia Exterioară a Penitenciarului Gherla.  Potrivit Biroului de Presă al Penitenciarului Gherla, la această oră, sunt încarcerate 164 de femei.„Ne bucurăm că societatea civilă este receptivă la astfel de proiecte.Scopul nostru este, ca după ispăşirea pedepsei, deţinutul să fie redat ca element util societăţii, să se reintegreze mai uşor“, au declarat pentru site-ul mariustuca.ro oficiali ai Penitenciarului Gherla.

Proiectul „Adoptă o deţinută!“

Părintele Perde este convins că oamenii au nevoie de foarte puțin ca să fie mai buni, doar de iubire. Are proiecte multe și crede că toți putem fi sursa binelul. De curând a demarat un proiect unic în Europa - „Adoptă o deținută”.  „Este un proiect unic în Europa și nu spun asta ca să mă laud, o spun pentru că aş vrea ca oamenii să înțeleagă că fără dragoste și înțelegere, nimic nu este posibil. M-am gândit cum pot să fac lucruri bune și frumoase pentru societatea asta exclusivistă în care trăim. Proiectul înfiază o deținută a început în acest an. Ideea mi-a venit după ce, de Crăciun, am vizitat 60 de copii ai deținutelor din Penitenciarul de la Cluj. Le-am adus poze să își vadă copiii. Multe dintre el nu au mai primit o vizită de ani de zile. Am deja 4 cupluri formate și suntem abia la început. Apelez și la Biserici, colegii mei spun în Biserică. Așa mă sună oameni și mă întreabă cum pot să ajute”, a explicat preotul Vasile Perde pentru site-ul mariustuca.ro.

„Am o deținută care nu a fost vizitată de nimeni 7 ani. Covacs Eva a fost profesoară universitară. Și-a omorât mama din greșeală. Noi nu trebuie să judecăm, pentru că vă spun, este foarte ușor să ajungi după gratii. Mă bucur că i-am găsit și ei pe cineva care să vină și să îi spună o vorbă bună. Pentru campania asta nu trebuie altceva decât suflet. Un om care să vină în penitenciar să stea de vorbă cu el, să aducă un fruct, un suc. Să le spună o vorbă bună, asta le ajută să treacă peste perioada grea. Este cel mai bun mod de reeducare în spatele gratiilor – bunătatea”, a mai spus preotul Perde.  

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră