Ce urmează, potrivit legii, după DEMISIA lui Victor Ponta. Vor fi alegeri anticipate?

04 Noi 2015
Ce urmează, potrivit legii, după DEMISIA lui Victor Ponta. Vor fi alegeri anticipate?
Preşedintele Klaus Iohannis are, potrivit legilor şi Constituţiei, atribuţia de a desemna un prim-ministru interimar după demisia premierului Victor Ponta, care va asigura funcţionarea Guvernului până în momentul formării noului Guvern. 

Potrivit articolului 110 al Constituţiei, Guvernul al cărui mandat a încetat prim demisia prim-ministrului "îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern". 

Aceasta prevedere este completată prin Legea 90/2001, privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor. Astfel, în cazul unei demisii a premierului, potrivit articolului 9 "preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern“.  În aceste condiţii, atribuţiile prim-ministrului interimar vor fi restrânse.

După consultări cu forțele politice parlamentare, Președintele României va desemna un premier  care va purta negocieri pentru formarea unui nou guvern. în maxim 45 de zile de la numirea sa.

În cazul în care negocierile conduc la formarea unui nou Guvern în termenul precizat de lege, acesta va fi prezentat Parlamentului pentru a primi un vot de încredere din partea acestei instituții.

În cazul unui vot negativ, Președintele mai are la îndemână două încercări de numire a unui premier care să formeze un nou guvern, iar în cazul în care și acestea eșuează se declanșează procedura alegerilor legislative anticipate.
Reamintim că, în această dimineaţă Victor Ponta şi-a dat demisia din fucţia de premier al România, motivând că „se poate bate cu politicienii, dar nu cu oamenii“. Premierul Victor Ponta și-a prezentat demisia din funcția de premier, și implicit a cabinetului pe care îl conduce. Depunerea mandatului de premier fusese anunțată anterior de președintele PSD, Liviu Dragnea.


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră