Ce decizie a luat Guvernul la nouă luni după tragedia de la Colectiv

03 Aug 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Ce decizie a luat Guvernul la nouă luni după tragedia de la Colectiv

Hotărârea de guvern stabilește autoritățile care gestionează situaţiile de criză: comandantul acţiunii; obligaţia autorităților de a emite regulamente de gestionare a gestionare a situaţiilor de urgenţă specifice tipului de risc repartizat şi planuri de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă; elaborarea unei structuri-cadru a Regulamentului de gestionare a situaţiei de urgenţă.

Pentru cutremure, epidemii, inundaţii, accident nuclear şi/sau radiologic şi incendii de pădure, care au un impact major asupra comunităţilor, mediului şi populaţiei, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă elaborează, cu avizul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, o concepţie naţională de răspuns, cu sprijinul celorlalte autorităţi responsabile implicate în asigurarea conducerii şi intervenţiei operative în cadrul acţiunilor de răspuns.

La nivelul judeţelor şi al municipiului Bucureşti, precum şi al celorlalte unităţi administrativ-teritoriale, se elaborează planuri de acţiune pe tipuri de risc, care se aprobă de preşedintele comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

O altă noutate a hotărârii de guvern este stabilirea comandantului acţiunii. La nivel naţional, comandantul acţiunii este secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI sau persoana desemnată de acesta. Excepţie fac operaţiunile de căutare-salvare în care rolul principal revine autorităţilor specializate.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră