Cuvântul-cheie care previne uciderea în masă a maidanezilor

10 Iun 2015
Cuvântul-cheie care previne uciderea în masă a maidanezilor
Uniunea Europeană pregăteşte o nouă lege privind privind sănătatea animalelor  în care recunoaște că pisicile și câinii fără stăpân nu sunt sălbatice.

Marit Paulsen, membră a Parlamentului European, Raportor European pentru Legea pentru Sănătatea Animalelor redenumită în prezent Legea Europeană pentru Bolile Transmisibile ale Animalelor și Comisarul European Vytenis Andriukaitis au prezentat rezultatele discuțiilor pe această temă dintre Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană.

Conform unui comunicat al Vier Pfoten, chiar dacă termenul "sălbatic" va fi menținut în proiectul legislativ, o clauză suplimentară a fost adăugată care specifică clar că animalele fără stăpân nu sunt animale sălbatice. Noile reglementări vor cuprinde și înlocui mare parte din legislația curentă a Uniunii Europene privind sănătatea animalelor. Aceste reglementări fac diferența dintre animalele de companie și cele domestice dar care nu au stăpân, asigurând animalelor fără stăpân un grad mai mic de protecție. Temerile erau că acest lucru ar putea crea cadrul legal care să permită uciderea animalelor fără stăpân. Acum, prin adăugarea clauzei speciale, s-a ajuns la o soluție de compromis, iar noul proiect legislativ face distincția între animalele fără stăpân și celelalte animale care nu sunt în custodia directă a cuiva.

Mai mult, noul proiect legislativ include și alte beneficii pentru protecția animalelor: chiar primul articol al Legii pentru Sănătatea Animalelor prevede o clauză de protecție referitoare la modul în care sunt implementate programele dedicate animalelor fără stăpân. Clauza aceasta stipulează că programele pentru managementul populației de animale fără stăpân trebuie să fie implementate prin metode umane, astfel încât să nu provoace durere sau suferință animalelor. De asemenea, se stipulează că aceste programe trebuie să fie implementate într-o manieră transparentă și că trebuie să includă consultări cu toate părțile interesate. 

Cel mai important progres al acestei inițiative legislative este obligația ca toți crescătorii și vânzătorii de animale să fie înregistrați. " Salutăm această inițiativă care contribuie la reducerea ratei de reproducere necontrolată a animalelor, ceea ce va scădea suprapopularea și abandonul animalelor de companie", a declarat Pierre Sultana Director de Politici Europene la Vier Pfoten.

"În ciuda acestor îmbunătățiri, anumite probleme rămân nerezolvate. Fundația Vier Pfoten este preocupată de prezența anumitor termeni și noțiuni neclare care se regăsesc în lege. De exemplu <tratament uman> aplicat animalelor", se mai arată în comunicat.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră