Centrul istoric al capitalei nepaleze a fost distrus de cutremur

25 Apr 2015
Centrul istoric al capitalei nepaleze a fost distrus de cutremur
Centrul istoric din Kathmandu a fost distrus în urma seismului de sâmbătă cu o magnitudine de 7,9 potrivit Institutului Geologic al SUA, relatează agențiile internaționale de presă.

Ruinele faimosului turn Dharhara, datând din 1832, reprezintă imaginea dezolantă a distrugerilor provocate de cutremur. Localnicii și forțele de intervenție caută în grămezile de moloz și cărămizi pentru găsirea disperată a supraviețuitorilor.

Construit în 1832, apoi reconstruit în 1932 în urma unui cutremur, turnul Dharhara măsoară cincizeci de metri și face parte din monumentele importante ale patrimoniului capitalei Kathmandu, alături de piața Durbar și de complexul de temple și așezăminte Swayambunath.

Turnul reprezenta un obiectiv turistic important atât pentru străini cât și pentru localnicii nepalezi, iar în trecut găzduia în vârful său un sanctuar hindus închinat zeului Shiva.

Centrul istoric al capitalei Kathmandu face parte din patrimoniul mondial UNESCO, piața Durbar în apropiere de turnul Dharhara oferă același spectacol dezolant, potrivit imaginilor postate pe rețelele de socializare de cei aflați la fața locului.

Clădirile din piața Durbar au fost ridicate de regii Malla în perioada secolelor XII-XVIII, constituind „o simbioză unică de hinduism, budism și tantra”, potrivit site-ului UNESCO.

Ministrul nepalez de finanțe Ram Sharan Mahat a anunțat pe Twitter că, potrivit datelor furnizate de armata nepaleză, peste 1.457 de persoane au murit în urma cutremurului.

Guvernul nepalez a declarat sâmbătă stare de urgență în zonele afectate de puternicul seism care a lovit Nepalul, solicitând asistență umanitară comunității internaționale. (I.D)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră